Doğu Avrupa’daki kripto para ve Blockchain düzenlemelerini incelemeye devam ediyoruz…
Macaristan
Düzenleme
Macaristan’da kripto para sektörü için resmi bir düzenleme yapılmış değil. Ancak devlet kripto para kullanıcılarının ve madencilikle uğraşan kişilerin vergi ödemelerini bekliyor. Bu faaliyetlerle uğraşan kişiler %22 sağlık katkısından ve %15 kişisel gelir vergisinden sorumlu.
Macar hükümeti Mart 2017’de uluslararası kara para aklamayı önleme prosedürleri çerçevesinde, bu suçu işleyen ya da işleme şüphesi olanların kripto paralarına el konulmasını sağlayacak bir düzenleme getireceklerini açıklamıştı. Ancak açıklama yapıldıktan sonra bunla ilgili herhangi bir adım atılmadı.
Blockchain
Şubat ayında Macaristan’da Korona adlı Blockchain tabanlı bir kripto para tanıtıldı. Geliştiriciler Korona’nın işlemler için çok uygun olduğunu düşünüyor. Ancak aynı kişiler kripto para birimlerinin yüzde doksanının sahte olduğunu iddia ediyor. Öte yandan bu kripto parayı çok da Macaristan ulusal kripto parası olarak göremiyoruz. Çünkü geliştirici ekibi çalışmalarına İsviçre’de devam etmeye karar verdi.
Sırbistan
Düzenleme
2017’nin sonlarında Bitcoin’in fiyatı yükselirken, Sırbistan Ulusal Bankası (NBS) kripto paralara yatırım yapan vatandaşlarını meydana gelebilecek riskler konusunda uyarmaya başladı:
Dijital para birimleri ve Bitcoin, Sırbistan Cumhuriyeti’nde yasal olarak düzenlenmemiştir ve bir ödeme aracı olarak kabul edilmez.
Ayrıca NBS konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’nın da görüşünü istedi. Ancak bakanlık bu talebe cevap vermedi.
Blockchain
Sırbistan’da Belgrad merkezli Sırp Blockchain Girişimi adlı bir grup bulunuyor. Grup, amacının “Blockchain teknolojisinin gelişebileceği bir ortam yaratmak” olduğunu belirtiyor. Ancak şimdiye kadar grubun elde ettiği başarılar konusunda net bir veri yok.
Arnavutluk
Düzenleme
Arnavutluk hükümeti kripto para birimlerine karşı oldukça olumsuz bir tavır sergiliyor. 2017 yılında merkez bankası, kripto para birimleriyle ilgili riskleri sıralayan ve bu konuda herhangi bir düzenlemenin olmadığını belirten bir duyuru yayımladı. Duyuruya göre:
Arnavutluk Bankası, faaliyetleri arasında kripto para işlemleri olan finansal operasyonlara lisans vermiyor. Sonuç olarak Arnavutluk’ta bu faaliyetleri gösteren şirketlerin lisansı yok ve bu şirketler Arnavutluk Bankası’nın denetleyici-düzenleyici kapsamına dahil değil.
Makedonya
Düzenleme
Bitcoin ve altcoin’ler Makedonya’da yasal değil. 2014 yılında Makedonya Ulusal Bankası Yöneticisi Dimitar Bogov Bitcoin’i “balon” olarak nitelendirmiş ve şunları dile getirmişti:
Makedonya’da nakit ve nakit olmayan işlemlerde kullanılan tek yasal para birimi Makedon denarıdır. Uluslararası ödeme işlemleri bankalar tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle Bitcoin’in kullanımı yasa dışıdır.