Doğu Avrupa’daki kripto para ve Blockchain düzenlemelerini incelemeye devam ediyoruz…
Slovakya
Düzenleme
2013 yılında Slovakya Merkez Bankası Bitcoin’in “bir para biriminin yasal niteliklerine sahip olmadığını” belirtti. Dolayısıyla Bitcoin devletin yetki alanından çıkmış oldu.
Ancak günümüze baktığımızda kripto paraların ülkedeki durumuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak mümkün. Ocak ayı başlarında Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimir, devletin kripto paralardan alınacak vergilerle ilgili görüşmelere başladığını açıkladı. Bakanlık mart ayı sonuna doğru vergi beyanında bulunmak için son günün 3 Nisan olduğunu açıkladı.
Bloomberg’e göre herhangi bir borsada devlet parasının kripto paraya dönüştürülmesinden ya da iki kripto paranın birbirine dönüşmesinden kaynaklanan kazançlar vergiye tabii ve bu kazançların beyan edilmesi gerekiyor. Ancak son başvuru tarihine yetişemeyen çok fazla mükellef olduğu için başvuru için üç aylık bir uzatmaya gidildiği açıklandı.
Slovenya
Düzenleme
Şu an için Slovenya’da kripto paralar alanında net düzenlemeler yok. Ancak 2017 yılında Slovenya Finansal İstikrar Kurulu, ICO’ları ve kripto paraları denetleyen bir kurum ya da yasa olmadığı için bu alanda yatırım yapan vatandaşlarına dikkatli olma uyarısında bulundu.
Blockchain
2017 Ekim’de Slovenya hükümeti, Avrupa Birliği içinde Blockchain konusunda lider konumda olmayı planladıklarını açıkladı. Bu amaç doğrultusunda Blockchain teknolojisinin kamu yönetiminde potansiyel uygulama alanlarını incelediklerini belirtti. Başbakan Miro Cerar Ekim 2017’de “Digital Slovenia 2020” etkinliğinde yaptığı konuşmada, ülkedeki düzenleyici kurumların ve kişilerin Blockchain eğitimi almaya başladığını kaydetti. Bunun yanında hükümetin teknolojiye tam destek verdiğini şu sözlerle açıkladı:
Slovenya kendisini Blockchain dostu bir ülke olarak tanımlıyor. Bu yüzden teknolojinin aktarılması ve yayılmasına, yasal düzenlemelerin kabul edilmesine ve Blockchain teknolojisi için çalışan şirketlerin desteklenmesine önem veriyor.
Moldova
Düzenleme
Moldova Merkez Bankası (NBM), kripto paralarla ilgili volatilite sorunları, dolandırıcılık riskleri ve para kayıpları konularında vatandaşlarını sürekli uyarıyor. Konuyla ilgili NBM’in web sitesinde şu ifadeler yer alıyor:
Moldova’da kripto para kullanımı düzenlenmemiştir. Kripto para birimleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Yasası kapsamında değerlendirildiğinde “elektronik para” statüsünde değildir. Kripto paralarla gerçekleştirilen işlemler yetkili makamlarca kontrol edilmemektedir.
Blockchain
Reuters’a göre, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında, bu yıl Moldova Teknik Üniversitesi’nde sermayesinin kripto paralarla karşılanacağı Blockchain tabanlı bir proje başlatılacak.
Öte yandan Moldova ülkedeki en büyük problemlerden biri olan çocuk kaçakçılığıyla Blockchain’i kullanarak savaşmayı planlıyor. Eylül ayında ABD Ulaştırma Bakanlığı Ofisi’nden (UNOPS) ve farklı kurumlardan gelen dijital kimlik uzmanları, çocukları istismara karşı korumada Blockchain teknolojisinin olası kullanım yollarını araştırmak için bir araya geldi.
Eğer proje başarılı bir şekilde hayata geçerse insan tacirlerine, parmak izleri gibi alternatifi bulunmayan dijital kimlik kartları vermede Blockchain teknolojisinden faydalanılacak. UNOPS’ta Blockchain konusunda özel danışman olarak çalışan Yoshiyuki Yamamoto şunları dile getiriyor:
Güvenilir bir kimlik yönetim sistemi oluşturmak istiyorsak bu sistemi sabit bir şeye dayandırmalıyız.
Romanya
Düzenleme
Romanya’daki İlk Bitcoin ATM’leri 2014 yılında kuruldu. Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili o zamanlarda yaptığı konuşmasında, Bitcoin’le ilgilendiklerini; ama yasal çerçeve oluşturmanın zaman aldığını, daha çok finansal konuları analiz ettiklerini açıklamıştı.
Görünüşe göre bu açıklamanın ardından Romanya’nın daha detaylı bir açıklama yapması üç yılını aldı. 2017 yılında Romanya Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Ilan Laufer, kripto paralara güvendiğini, ancak sektörün düzenlenmesinin şart olduğunu kaydetti:
Sektör henüz düzenlenmemiş olduğu için bankacılık sistemine meydan okuyor. Ben düzenlemelerin yapılması gerektiğine inanıyorum. Para sirkülasyonunun çok olduğu bir alanla ve yeni bir teknolojiyle karşı karşıyayız.