Doğu Avrupa’daki kripto para ve Blockchain düzenlemelerini incelemeye devam ediyoruz…
Litvanya
Düzenleme
Litvanya Bankası’nın, ticari bankalar, hükümet düzenleyicileri ve kripto para yatırımcılarıyla beraber kripto paraları araştırmaya başladığı açıklandı. Bu amaçla merkez bankası kripto paralar için “yuvarlak masa” toplantısı düzenledi.
Bu toplantının katılımcılarından Litvanya Bankası fintech strateji koordinatörü Jekaterine Govina şunları dile getirdi:
Bankalar, ICO yürütenlerle ve kripto paralarla ilgilenenlerle görüşmeli. Bu amaçla görüşmeler başlatıldı. Görüşmelerin bizi nereye götüreceğini hep beraber göreceğiz.
Öte yandan 10 Ekim 2017’de Litvanya Merkez Bankası, ICO’lara ve kripto para birimlerine karşı konumunu açıklayan bir belge yayımladı. Bu belgeye göre, finansal piyasa katılımcıları, finansal faaliyetlerini, kripto para birimi ile ilişkili olan faaliyetlerden ayırmalılar.
Ancak The Baltic Times’a göre Litvanya Merkez Bankası böyle bir ayrımın gerekliliğini vurgulasa da “Avrupa fintech merkezi” olma hedefinin bir parçası olarak “ICO’lar için lisansları ucuz ve hızlı bir şekilde” dağıtacak. Ayrıca İngilizce lisans başvurularını da kabul edecek.
Blockchain
Litvanya, Estonya ve Letonya’nın da dahil olduğu Mutabakat Anlaşması’nın bir parçasıdır. Bu anlaşmanın amacı üç ülkenin ekonomilerini genişletmek ve geliştirmek. Bir önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi anlaşma Blockchain’in tanıtımını ve kullanımı da içeriyor.
Çek Cumhuriyeti
Düzenleme
Çek Cumhuriyeti, kripto para birimleri konusunda liberal bir yaklaşım benimsemiş gibi görünüyor. Nitekim 2017 yılında Çek Ulusal Bankası, kripto para birimlerinin geleneksel bankacılık sistemini tehdit etmediğini iddia etti. Banka, geleneksel para birimlerinin ticaret için hala en iyi yol olduğunu savundu ve “Bitcoin’den Korkma” başlıklı bir bildiri yayımladı. Bu bildiriye göre kripto para birimleri, geleneksel para birimleriyle aynı istikrara sahip olmadıkları için herhangi bir tehdit söz konusu değil.
Öte yandan 2017 yıl sonu itibariyle Maliye Bakanlığı kara para aklama yasasıyla Bitcoin’e bazı kısıtlamalar getirdi. Buna göre borsalar, müşterilerin kimlik bilgilerini istemek zorunda. Yani “sahte isimler ve takma adlar arkasına saklanılmasının” önünde geçilmek isteniyor.
Hırvatistan
Düzenleme
Şu anda kripto paralar Hırvatistan’da ulusal para birimi olarak adlandırılmıyor ancak yasal olarak kullanılabiliyor. Ayrıca kripto para birimlerine sermaye kazancı vergisi uygulanıyor ama vergi ödemesinin nasıl yapılacağına dair bir kılavuz bulunmuyor.
Öte yandan bu konuda yakın gelecekte bazı şeylerin değişmesi bekleniyor. Örneğin, Şubat ayında Hırvatistan’ın Blockchain ve Kripto Para Birliği (UBIK) adlı kendi kendini düzenleme örgütü kuruldu. Birliğin amacı, bir kripto para topluluğu oluşturmak, halkı eğitmek ve Hırvatistan’daki düzenlemelerin gelişmesine yardımcı olmak. UBIK yönetim kurulu ve Hırvatistan Vergi Dairesi, sermaye kazançlarını, ICO yönetmeliklerini ve madencilik faaliyetlerini görüşmek üzere bir araya geldi.
Bulgaristan
Düzenleme
Bulgaristan’da kripto paraların yasal statüsü henüz net değil.
Yerel bir haber kanalına göre Bulgaristan Ulusal Gelir Kurumu, kripto paralardan elde edilen kişisel gelirlerin, diğer finansal varlıklardan elde edilen gelirler gibi yıllık vergi beyannamesiyle bildirilmesi gerektiğini belirtti.
Öte yandan Bulgaristan polisi Almanya’daki bir savcılığın üzerine OneCoin ofislerine baskın düzenledi. Baskın sonucunda OneCoin’in sunucularına ve belgelerine el konuldu.
Bununla beraber geçen yılın sonlarında Bulgaristan suç icran dairesi ve Güneydoğu Avrupa Yasa Uygulama Merkezi, ulusal borcun beşte birini ödeyebilecek değerde Bitcoin teklif eden yeraltı suç örgütünü çökertti.