BCharity hayırseverlik amacıyla kurulan uluslararası bir borsa olarak biliniyor. Bu borsa platformu dünyanın dört bir yanındaki bireyleri, fonları ve organizasyonları bir araya getirerek ihtiyacı olan insanlara yardım edebilme olanağı sağlamayı amaçlıyor.
Blockchain teknolojisinin ve kripto paraların gündelik hayatlarımıza uygulanışını temsil etmesinin yanında BCharity platformu toplumdaki yardıma muhtaç bireylere hayırseverler tarafından el uzatılmasına imkan tanıyor. Türünün ilk örneği olarak tanımlayabileceğimiz platform dünyadaki hayır kurumları arasında etkili bir iletişim sistemi meydana getirmeyi de hedefleri arasında gösteriyor. CHAR token’lerinin kullanıcılarıyla buluştuğu ön satış kampanyası şu sıralar devam ediyor.
Kripto Para Piyasası
Geçtiğimiz ocak ayında kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 700 milyar doların üzerine çıkmayı başarmıştı. Piyasa bu rakama ulaşmadan bir ay önce 500 milyar dolar değerindeydi. Buna göre bir ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 200 milyar dolar değerinde piyasa yapan kripto paralar pek çok yatırımcının dikkatini çekmeyi başardı. Dünyaca ünlü milyarder yatırımcı Michael Novogratz bu yatırımcılar arasında yerini en erkenden alanlardan. Kripto para dünyasının bilindik simalarından birisi olarak görülen Novogratz piyasanın toplam değerinin 2018 yılının sonuna kadar 2 trilyon doları bulacağı yönünde görüş bildirmişti.
Lider kripto para birimi Bitcoin’in fiyatının gelecekte hangi seviyeleri göreceğine ilişkin, geleneksel finans dünyasının ünlü isimleri de dahil olmak üzere pek çok kişiden çeşitli yönde tahminler yapıldığına şahit oluyoruz. Ayrıca kripto paraların her geçen yıl gündelik hayatlarımıza bir adım daha fazla dahil olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Buna göre büyümesine hızla devam eden ve finans dünyasının geleceği olarak tanımlanan kripto paralara yönelik toplumda bir tür farkındalık oluştu diyebiliriz. Öyle ki, küresel çapta artan bu farkındalık piyasaya duyulan ilgiyi de beraberinde getiriyor. Bunun sonucunda ise toplumun kripto paraları kabul ederek bu yenilikçi sanal para birimlerini benimseme oranı günden güne artıyor.
Kripto paraların temelini oluşturan Blockchain teknolojisinin sahip olduğu şeffaflık ve güvenlik gibi özellikler toplumun kripto paraları benimseme sürecini hızlandırıyor. Üstelik teknolojinin sunduğu hızlı, kolay ve az masraflı işlem yapabilme özellikleri sayesinde kripto paraları hemen her alanda kullanabilmek mümkün. Hayır işlerinin gerçekleştirildiği çalışma alanları da bu alanlar arasında gösterilebilir. Uzmanlar Blockchain teknolojisini ve kripto paraları kullanan hayır kuruluşlarının yakın zamanda tüm dünya genelinde büyük oranda artacağını öngörüyor. Hayır kurumlarının çoğunun Blockchain ve kripto paralara yönelmesiyle birlikte geleneksel bağış toplama yöntemlerini kullanarak hayır işi yapan kurumlara olan rağbet giderek azalacak. Bunun sonucunda Blockchain teknolojisinin sunduğu imkanlardan faydalanarak hayırseverlik faaliyetleri yürüten kurumlar geleneksel bağış toplama yöntemleriyle şekillenen piyasadan büyük bir pay alabilecekler.
Sorunlar
Hayırseverlik toplumda görülen ahlaki ya da psikolojik meseleler üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip bir olgu olarak göze çarpıyor. Bu olgu aracılığıyla toplumdaki uyumsuzlukların üstesinden gelmek kolaylaşıyor. Buna göre her biri toplumun birer parçası olarak görülen zengin ve fakir insanlar arasındaki keskin çizgiyi ortadan kaldırabilmek zannedilenden daha kolay olabilir. Bu bağlamda çeşitli çalışmalar gerçekleştiren pek çok hayırsever insan bulunuyor. Ancak günümüzde gerçekleştirilen hayırseverlik faaliyetleri esnasında insanların karşılaştıkları çeşitli sorunların da varlığından bahsetmek mümkün.
Hayırseverlik alanında yaşanan sorunların ilkinin bu alanda faaliyet gösterecek uluslararası bir platformun yokluğu olduğunu söyleyebiliriz. Halbuki böyle bir platform hayırseverlik çalışmalarına azimle devam eden bütün kurumları birbirine bağlayabilme potansiyeline sahip olabilirdi. Yardımseverlik faaliyetleri esnasında karşılaşılan ikinci problem ise topluluklar arasında görülen dil sorunu olarak ifade ediliyor. Ortak bir dili konuşamayan taraflar iletişim kurmakta güçlük çektiklerinden koordineli bir şekilde çalışamıyorlar. Bunun neticesinde farklı ülkelerde ya da kıt’alarda bulunan yardıma muhtaç kişilere ulaşması gereken yardım eli dil engeline takılabiliyor.
Sözü edilen alanda görülen bir diğer sorun ise yardıma ihtiyacı olan çeşitli bölgelerde gereken yardımın toplanamaması şeklinde ifade edilebilir. Bir başka sorun Blockchain teknolojisi ile bu alan arasında oluşan dev uçurum olarak gösteriliyor. Hayatımızın hemen her alanına sirayet etmeyi başaran Blockchain teknolojisinin kutsal amaçlarla yola çıkan bireylerin çalıştığı bu alanda yeterince kullanılmaması hem teknoloji hem de yardımseverlik alanı için “büyük bir kayıp” olarak görülebilir.
Öte yandan hayırseverlik faaliyetlerinin yürütüldüğü çalışma alanında milyonlarca dolarlık fonlar yönetiliyor. Bahsi geçen alanda karşımıza çıkan bir diğer problem ise ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amacıyla toplanan fonların nereye gittiği ya da nasıl değerlendirildiği sorusuyla ilgili. Bağışta bulunan herhangi bir kullanıcı bağış yaptığı kuruluşa güvenmek ister. Öte yandan hayırsever amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdüren küçük çaplı kuruluşların organize edilmesine imkan tanıyacak bir organizasyonun eksikliği de bu alanda görülen sorunlar arasında gösterilebilir. Halbuki böyle bir sistem aracılığıyla ihtiyaç sahiplerini tespit edebilmek ve onların ihtiyaçlarını gidermek mevcut sistemde yürütülen faaliyetlerden çok daha kolay olurdu.
BCharity Token Satışı
İnsanoğlunun yardıma ihtiyaç duyabileceği hemen her alanda çalışma yürüten ve yukarıda bahsedilen sorunların tamamının üstesinden gelmek için geliştirilmiş yardım platformu BCharity ile herkes hayırseverlik yapabilir. Blockchain teknolojisini kullanan ilk yardımlaşma platformu BCharity amacına ulaşabilmek için gerekli miktarda fonu toplama amacıyla token satış kampanyası düzenliyor. Sunduğu hizmetler sayesinde yardımseverlik alanında karşılaşılan sorunların üstesinden gelen platform kullanıcılarına çeşitli indirim olanakları kazanma şansı da tanıyor.
BCharity‘nin devam eden ön satış kampanyası 30 Nisan’a dek sürecek. Ön satış boyunca CHAR token’i 0.5 dolar birim fiyatından alıcısına ulaşacak. 1 Haziran 2018’de başlayıp ay sonunda bitmesi planlanan token satış kampanyasında (ICO) ise bu fiyat 1 dolara çıkacak. Ayrıca satın alınan token miktarına göre kullanıcılara indirim olanakları sunuluyor.
Telegram – Bitcointalk – Linkedin – Twitter – Facebook – Medium – Steemit