Bitcoin fiyatı bugün yeni zirvesini yaptı ve BTC 67.500 dolara kadar yükseldi. Peki yapay zeka altcoinleri? Onlar da BTC fiyat artışından payına düşeni fazlasıyla aldı ve çift haneli yükselişler gördü. Yapay zeka tokenlerinin rallisi zaten 2022 Kasım ayındaki ChatGPT lansmanıyla başlamıştı ve genel piyasa hissiyatındaki toparlanma olayı bambaşka bir boyuta taşıdı. Peki uzun vadede bu altcoinler gerçekten iyi bir seçenek mi?
Hype ve Kriptoda Para Kazanmak
İkinci bölümde konuya daha çok yapay zeka özelinde eğileceğim ancak “hype-fiyat ilişkisini” iyi anlamalıyız. DOGE, SHIB, PEPE hatta teknoloji ürettiğini söyleyip aslında bir işe yaramayan (ve yatırımcıların çoğunun durumun farkında olduğu) altcoinlerde ciddi fiyat artışları var. Hatta birkaç ayda 5 kattan fazla yükselenleri de gördük.
Kripto para piyasalarında fiyatlama çoğunlukla psikolojiktir. Çok iyi teknolojisi olan girişimlerden ziyade yatırımcıların umurunda olan şey spekülasyondur. Eğer sadece teknoloji, geleceğe dönük hedeflere inandırıcılık ciddiye alınıyor olsaydı 40-50 altcoinden fazlası kayda değer hacimlere ulaşamazdı. Böylece fiyatları son derece hızlı biçimde yükselirdi.
Yapay Zeka Altcoinlerinin Geleceği
Nvidia‘nın hisseleri yükselirken Worldcoin’in WLD’si (yedi günde %40), SingularityNET’in AGIX’i (%43) ve FetchAI’nin FET’i (%18)’in üzerinde artışlar yaşadı. OpenAI gibi geleneksel yapay zeka şirketlerine yönelik coşkunun kripto yapay zeka piyasalarını canlandırdığı gerçeğini 1 yılı aşkın süredir yazıp çiziyoruz.
Fakat bir sorun var. Örneğin Fetch 1,5 milyar dolar piyasa değerini aştı. Daha geniş çerçevede tüm AI odaklı tokenlerin değeri 10 milyar doların üzerinde. AI ile bağlantılı işler yaptığını söyleyen projeleri de hesaba katarsak bu 30 milyar doları aşan piyasa değeri anlamına geliyor.
Gemini, OpenAI, Nvidia yapay zeka alanında ne yaptığını bildiğimiz şirketler. Nvidia en sofistike bilgisayarlara güç veren mikroçipleri üretiyor olması elle tutulan gözle görülebilen bir şey. Veya OpenAI’ın Sora’sı ChatGPT’si.
FET örneğinden gidelim. Bu girişim kendisini ezoterik bir şekilde “cihazların karmaşık görevlere otonom çözümler sunan dijital aracılarla doğrudan bağlantı kurmasını sağlayan merkezi olmayan bir bağlantı platformu” olarak tanımlıyor. Yani kullanıcılar restoranlar, havayolları veya temizlik hizmetleri için yapay zeka aracıları ile kendilerine sunulan arayüzlerden etkileşime girebilecek. Fakat Google, Microsoft, Amazon ve Apple gibi şirketlere rekabette nasıl üstünlük sağlayacağı ise belirsiz. Peki böylesine belirsizliğin ortasında 1,5 milyar dolar piyasa değeri anormal değil mi? Değil ve nasıl olduğunu ilk bölümde yazdım.
Fetch, FET’in ağdaki temel takas aracı olacağını söylüyor. Ağ hizmetlerinde ödemelerin bu token ile yapılacağının altı çiziliyor. Peki neden herhangi bir stablecoin veya BTC değil? Geçtiğimiz yıl 29 Mart’ta DWF bu girişime 40 milyon dolarlık yatırım yaptı. DWF başlı başına bir tartışma konusu bunu uzun uzadıya zaten ele almıştık. Fakat buradaki sorun DWF yatırımlarının daha çok piyasa yapıcılık faaliyetleriyle ilişkili olduğu gerçeğidir. Üstelik OpenAI gibi Fetch’in rekabet etmesi gereken şirketlerin ar-ge bütçelerini düşünürsek bu rakamlar “rekabette inandırıcılığı” baltalıyor.
Worldcoin ise bir küreye gözünüzü tarayarak küresel ekonomiye evrensel erişim sağlamayı ve yapay zeka çağında her insanın faydalanabileceği bir yere sizi dahil etmeyi vadediyor. Yapay zeka ile tek ilişkisinin Sam Altman olduğu gerçeğini de göz ardı etmemeliyiz.
Gerçek şu ki kripto ile yapay zeka gelecekte birlikte var olabilir. Ancak bugünün hikayeleri 2021 sonunda dinlediğimiz metaverse masallarına benziyor. Hepsi bardağın boş tarafına bakıldığında aşırı değerlenmiş ve biçildikleri fiyatlara değer ürün üretememiş girişimlere benziyor. Ve ilk bölümde anlatılanlar kriptonun gerçeği, bu fiyatlamanın da sebebi gibi.