En büyük altcoin ETH’nin ana ağı Ethereum gelişmeye devam ederken ölçeklenebilirlik ve verimlilik arasında en uygun dengeyi bulmak hem protokol geliştiricileri hem de uygulama geliştiricileri için en önemli öncelik olmaya devam ediyor. Ethereum’un ünlü kurucu ortağı Vitalik Buterin şu anda ağın karşı karşıya olduğu temel sorunların çözülmesini sağlamak amacıyla öncü bir iyileştirme önerisi sundu.
“Çok Boyutlu Gas Fiyatlandırması” Kavramını Tanıttı
Buterin, kişisel blogundan yayımladığı son yazısında Ethereum ağının karşı karşıya olduğu temel sorunların çözülmesi için bir iyileştirme önerisi olarak ağ kaynaklarının yönetimini dönüştürmeyi amaçlayan ‘Çok Boyutlu Gas Fiyatlandırması‘ kavramını tanıttı.
Buterin, paylaştığı son iyileştirme önerisinde farklı kaynakları ayrı ayrı fiyatlandırarak Ethereum ağının verimliliğinin ve ölçeklenebilirliğinin artırabileceğine, zeminin daha güçlü ve daha sürdürülebilir bir ağ altyapısı için hazırlanabileceğine inanıyor.
Şu anda Ethereum, tüm kaynakları tek bir gas boyutunda birleştirerek kaynak fiyatlandırmasına yönelik basitleştirilmiş bir yaklaşım sunuyor, ancak Buterin bu yöntemin doğasında bulunan ve önemli verimlilik kayıplarına yol açan verimsizliklere dikkat çekerek bunun değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ethereum’un kurucu ortağı bu sorunu çözmek için ağa ilk kez çok boyutlu gas fiyatlandırması getirecek çığır açan bir iyileştirme önerisi olan EIP-4844‘ü tanıttı.
Potansiyel Sorunları Paylaştı
Bu iyileştirme önerisi, Ethereum ağına toplama maliyetlerini azaltan ve işlem hacmini artıran yeni bir blob veri alanının eklenmesini gerektiriyor. Buterin ayrıca veri alanının boyutunun büyümesinin beraberinde getirdiği sorunlara dikkat çekti ve boyutu artıran işlemler için ayrı gas boyutları getirilmesini önerdi. Bununla birlikte, alt çağrılarda gas ücreti sınırlarını çevreleyen karmaşıklıkları kabul ederek, çok boyutlu fiyatlandırmanın dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Buterin, çok boyutlu gas uygulamasının potansiyel avantajlarına rağmen bunun uygulanmasının beraberinde çeşitli karmaşıklıkları ve sorunları getirdiğini de ekledi. Ölçeklenebilirlik kazanımları ile protokol ekonomisi arasında incelikli bir denge kurmanın öneminin altını çizdi. Ethereum’un kurucu ortağı gelecekte daha zarif çözümler sunulmasının varlığını kabul ederken, iyileştirme önerilerin daha fazla araştırılmasını ve iyileştirilmesi gerektiğini ekledi.