Blockchain teknolojisinin en önemli ve en etkili kullanım alanlarından birinin üretim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü tedarik zincirleri her üretim firmasının temelini oluşturuyor. Bu sektörde Blockchain kullanımı da tedarikçilerin, stratejik satın almanın, üretimin ve tedarikçi kalitesinin şeffaflığını arttırabilir.
Capgemini Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmaya göre üretim sektöründe dağıtık defter teknolojisinin kullanımı, atölyelerin ve fabrikaların takibinin daha iyi yapılmasına imkan vererek makinelerin bakımının aksatılmamasını sağlayabilir.
Pazar günü Forbes’da yayımlanan araştırmanın dikkat çektiği bazı noktalar şunlar:
- Tipik bir ürün geri çekmenin maliyetinin yaklaşık olarak 8 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Daha iyi takip ve izlenebilirlik ile ürün geri çekmeleri önlenebilir. Yapılan araştırmada, geçen yıl Amerika’da 456 kez gıda ürünlerinin gerçi çekildiği ve bunu maliyetinin yaklaşık olarak 3,5 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor. Araştırma sonuçları konuyla ilgili, “Blockchain’in genel yapısı, tüm işlemleri değişikliklere karşı güvence altına alarak, yoğun endüstriler için ideal ve gerçek zamanlı denetim izi sağlıyor.” ifadesi kullanılıyor.
- Çalışma izlenebilirliğin, maliyet tasarrufu sağlamasının yanı sıra Blockchain teknolojisinin benimsenmesi için başı çeken etkenlerden biri olduğunu ortaya koyuyor.
- Capgemini Araştırma Enstitüsü üretim sektöründe uzman kişilerle yapılan röportajlarda, farklı benimsenme durumlarına ilişkin 24 olaya rastladığını ifade ediyor. Buna göre benimsenmenin kolaylıkla gerçekleşebileceği beş kullanım alanı; dijital piyasaların takibi, kritik tedarik zinciri parametrelerinin izlenmesi, bileşenlerin kalitesinin izlenmesi, sahte ürünlerin önlenmesi ve demirbaş takibini yapılması olarak belirtiliyor.
- Araştırma; üretim, hızlı tüketim malları (FMCG) ve perakende sektörleri genelindeki benimsenme seviyelerini de inceledi. Tüm bu sektörelerde benimsenme henüz emekleme aşmasında olsa da üretim sektörü %6’lık benimseme oranıyla, hızlı tüketim malları ve perakende sektörünü (%2) geride bırakıyor.
- Bunların yanında gerçek zamanlı verilere ulaşmak, reddedilen gönderilerin de önüne geçebilir. Çalışma bu durumu, “Havacılık ve Savunma, Paketlenmiş Tüketim Maddeleri, tıbbi cihazlar ve ilaçlar gibi yüksek düzeyde düzenlenmiş sektörlerin IoT ve Blockchain teknolojisi ile birleştirilmesi, konteynır koşullarına, kurcalamalara karşı korumalı depolamaya, her bir gönderinin lokasyon geçmişine, sıcaklık ve ürün değişikliklerine karşı gerçek zamanlı veri sağlar.” şeklinde detaylandırıyor.
- Capgemini, üreticilerin %13’ünün ortalamayı belirlediğini ve bunların %60’ının da Blockchain konusunda cesaretli olduğunu düşünüyor. Blockchain teknolojisini kullanan bu ilk şirketler, ünümüzdeki üç yıl içerisinde bu teknolojiye yaptıklarını yatırımları %30 oranında arttırmayı planlıyor.
Genel olarak araştırmaya bakıldığında, Blockchain teknolojisi özellikle IoT ile beraber kullanılırsa üretim firmalarına çok büyük faydalar sağlayabilir.
Kaynak: Livebitcoinnews
Haberlerimizi Whatsapp, Telegram, Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.