Küresel parasal sıkılaşma furyası risk piyasaları üzerinde önemli negatif sonuçlar doğurduktan sonra şimdi indirimler başlıyor. Avrupa Merkez Bankası ve Kanada ilk faiz indirimlerini günler önce yaptı. Fed’in de Eylül ayında faizlerde indirime gitmesi bekleniyor. Özellikle son gelen enflasyon verisinin ardından indirim beklentisi daha da güçlendi. Peki ünlü ekonomik hangi balondan bahsediyor?
Ekonomi Uzmanı Yorum
Makro stratejist Henrik Zeberg kripto para yatırımcılarını da direkt olarak ilgilendiren küresel ekonominin güncel durumuna göz atıyor. Piyasa Kapitalizasyonunun GSYH’ye (gayrisafi yurtiçi hasıla) oranına dikkat çeken ünlü isim hangi balondan bahsediyor?
“Balon nerede?
Aşağıda Piyasa Kapitalizasyonunun GSYH’ye (gayrisafi yurtiçi hasıla) oranı yer alıyor:
1929 büyük bir balondu: %105
2000 yılı büyük bir balondu: %138
2007 büyük bir Balondu: %105
Sizce mevcut %188 seviyesi neyi temsil ediyor? Ardından Kripto Balonu ve Özel Sermaye Balonunu da ekleyin. Durgunluk başladığında ‘Her Şey Balonu’ patlayacak!”
Hızlı Büyüme ve Ekonomi
Big Four muhasebe firması Ernst & Young’ın yayınladığı rapora göre piyasalar 10 yıldan uzun süredir ciddi anlamda büyüdü. Büyümeyi dikkat çekici olarak yorumlayan rapor 2012 ile geçen yılın sonundaki rakamları karşılaştırıyor. Burada yönetim altındaki varlıkların toplam boyutuna baktığımızda yaklaşık 11 yılda 9,7 trilyon dolardan 24,4 trilyon dolara büyüme görüyoruz.
Zeberg, ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi merkez bankalarının ekonomik durgunluktan evvel faiz indirimine gideceğini yazdı. Bu da balonun patlayacağı günlere doğru daha hızlı ilerleyebileceğimiz anlamına geliyor.
“Önümüzde Ekonomik Genişleme mi yoksa Geç Döngü ve dolayısıyla Resesyon mu var?
İş Döngüsünün neresinde olduğumuzu anlamakta zorlanan insanlar için bunu kolaylaştırmama izin verin.
Perşembe günü ECB Fon Faizlerini düşürmeyi seçti.
ECB ve FED, ekonominin resesyona girmesini engellemek için her zaman geç döngüde faizleri düşürmeye çalışacaktır.
Şimdi grafiğe bakın. Geç Döngü aşamasında mıyız? Yoksa yeni ekonomik genişlemenin hemen önünde mi duruyoruz? Düşünün!”