Yakın tarihli bir rapora göre, Uniswap’in (UNI) işlem hacmi düştü. Bu düşüş eğilimi, gerilemenin diğer önemli ölçümleri ve UNI token’ının gidişatını etkileyip etkilemediğine bakılmasını sağladı. Ticaret hacmi genellikle piyasa etkinliği ve ilgisinin bir barometresi olarak hizmet ettiğinden, UNI token’ı performansı bir şekilde Uniswap ekosisteminin sağlığına bağlı olabilir.
Glassnode’dan Uniswap’a Kritik Rapor!
Glassnode’un son gönderisi, Uniswap’in özellikle önceki yıllara kıyasla Ethereum‘daki hacim düşüşüne ışık tutuyor. Veriler, bu eğilimin yalnızca iki dikkate değer istisnasını gösterdi: Liquid Staking Token‘lara (LST) olan ilginin artması sırasında hacimde bir artış ve platformda meme token’ların lansmanı sırasında başka bir artış.
Hacimdeki düşüş Uniswap’te işlem eksikliğinden kaynaklanmıyordu. Glassnode farklı Layer 2 çözümlerinde ticaret hacminin dağılımı daha yakından incelendiğinde daha kapsamlı bir anlayış ortaya çıktı. Alım satım faaliyetinin önemli bir kısmı Ethereum ana ağından Arbitrum’a kaydı.
Mart ayı itibarıyla Arbitrum , Uniswap’in işlem hacminin %32’sine kadarını çekti ve bu da Ethereum’dan gözle görülür bir uzaklaşmaya işaret edebilir. Bu eğilim devam etti ve hem Haziran hem de Temmuz aylarında yüksek kaldı ve bu da Ethereum’daki hacim düşüşü için ikna edici bir açıklama sağladı.
Uniswap V3 Yenilikleri!
Uniswap V3 olarak bilinen Uniswap’in en son yinelemesi, son zamanlarda pozitif bir hacim eğilimi sergiledi. Yazı kaleme alındığında DefiLlama’nın verilerine göre, V3 için haftalık işlem hacmi 2,5 milyar doları aştı. Eşzamanlı olarak, platformun bir önceki versiyonu olan Uniswap V2 de yaklaşık 1,2 milyar dolarlık hatırı sayılır bir hacme sahip oldu. Uniswap V3 ve V2’deki bu kümülatif ticaret hacmi yaklaşık 4 milyar dolardı.
Ayrıca mevcut en son veriler itibariyle, Uniswap’teki TVL şu anda 3,7 milyar dolar civarında seyreden hafif bir düşüş yaşadı. Ancak bu performans, Mart ayında yaşanan bir önceki düşüşe kıyasla çok daha iyi bir eğilim gösterdi. Uniswap’in günlük zaman çizelgesi grafiği, son günlerde net ve dikkate değer bir yükseliş trendi gösterdi. Özellikle 25 Temmuz ile 1 Ağustos arasında UNI, fiyat aralığı aracının gösterdiği gibi %15’in üzerinde etkileyici bir fiyat artışına tanık oldu.