Son zamanlarda DeFi sektörü birçok rapor sayesinden gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak Uniswap tarafında yaşanan bir gelişme özellikle Web3 topluluklarında tartışmalara neden oldu. Protokolün açık kaynaklı bir veri dizisinde bulunan yeni bir kod serisi sayesinde kullanıcılar bir stake havuzunda işlem yapmadan önce Müşterini Tanı (KYC) özelliği ile kontrol edilmesini sağlıyor.
Uniswap Ekibinden Dikkat Çeken Gelişme
Bu gelişmeyi eleştiren bir kullanıcı X üzerinden merkezi olmayan finans protokollerinin düzenleyici kurumlar tarafından beyaz listeye alınma olasılığını arttırdığını tahmin etti ve şu yorumda bulundu:
“Geçen yılki tüm yazılarımda açıkladığım gibi: DEX’ler için KYC seçeneği ile başlıyor ve sonunda zincir dışında barındırılan bir düzenleyici beyaz liste onaylı veritabanına taşınacak. Ardından KYC seçeneği olmayan protokoller kara para aklama ihtimali nedeniyle etiketlenecek.”
Kanca olarak adlandırılan bu kod serileri, geliştiricilerin programın ana yapısını eleştirmeden bir kodu özelleştirmelerine olanak sağlıyor. Uniswap V4’te fark edilen bu kanca geliştiricilerin merkezi olmayan finans protokolü içinde KYC doğrulaması kullanmalarına izin verecektir.
Finans platformlar, müşteri kimliklerini doğrulamak ve ilgili riskleri değerlendirmek için KYC prosedürlerini kullanmak zorunda. KYC’nin en önemli ise özellikle kara para aklama faaliyetlerini tespit etmektir.
KYC Adımı Nasıl Atıldı?
KYC adımı, bir topluluk geliştiricisi tarafından Uniswap V4’ün dizininde isteğe bağlı bir işlev olarak kullanıma sunuldu. KYC doğrulaması ise bir NFT tarafından gerçekleştiriliyor. Konu ile alakalı bir başka X kullanıcısı ise bu özelliğin likidite sağlayıcılarına özgü olduğunu ve belirli yargı alanlarındaki düzenleyici gerekliliklerine uyması gereken projeler için faydalı olabileceğini açıkladı:
“Görünüşe göre bunun nasıl çalıştığını anlamıyorsunuz. İlk olarak bu adım sadece stake özelliği için getirildi. Bazı projeler yargı yetkisinin yasal sınırları içinde faaliyet göstermek isteyebilir. İkinci olarak bu kancalar topluluk geliştiricileri tarafından yapılabilir. Gerçek DeFi tecrübesi için herkesten daha fazlasını yapmış bir şeyi çöpe atıyorsunuz.”
Özellikle gelişmiş ülke hükümetleri DeFi protokollerini ve işlemlerini herkesten daha yakın inceliyor. Yakın bir zamanda dünyanın en büyük yirmi ekonomisinden oluşan G20 grubu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından önerilen ve kripto düzenlemelerini sıkılaştıran bir kripto politikasını kabul etti.