Kripto para ekosistemi ana akımdaki yerini koruyor. Daha fazla kurum kripto ve alt başlıklarıyla alakalı açıklamalar yayınlıyor. Dünyanın önde gelen ülkelerinin üyesi olduğu ve merkez bankalarının politikaları konusunda birlikte çalışabilirliğini artıran BIS yeni bir rapor yayınladı. Bu raporda DeFi ve geleceğinden bahsediliyor.
DeFi Bir Balon Mu?
Bank of International Settlement, son üç aylık incelemede merkezi olmayan finansın yükselişini ‘bir yanılsama’ olarak nitelendiriyor. DeFi protokollerinde kilitlenen toplam değer 246 milyar doları geçmiş olsa da, BIS‘i memnun etmeye yetmedi. Pazartesi günü, Bank of International Settlement (BIS) DeFi endüstrisinin gelişimini inceleyen bir rapor yayınladı. Makale, “Yönetim ihtiyacı bir düzeyde merkezileşmeyi kaçınılmaz kıldığı ve sistemin yapısal yönleri bir güç yoğunlaşmasına yol açtığı için DeFi‘de bir “merkezileşme yanılsaması” var” diyerek açıldı. Devam etti:
“DeFi yaygınlaşırsa, güvenlik açıkları finansal istikrarı baltalayabilir. Bunlar, yüksek kaldıraç, likidite uyumsuzlukları, yerleşik ara bağlantılar ve bankalar gibi şok emicilerin olmaması nedeniyle ciddi olabilir”.
BIS’e göre tüm DeFi protokolleri, şirketler gibi tüzel kişiliklere benzer şekilde, merkezi yönetişim çerçeveleri nedeniyle doğal merkezileştirme unsurlarına sahiptir. Ek olarak belirli DeFi blockchainleri, gücü büyük yatırımcıların elinde veya token satışlarında içeriden öğrenenlere yoğunlaştırır.
Riskler Çok Fazla
Özellikle DeFi platformlarının yatırımcılara büyük riskler getirdiğini savunan rapor yüksek kaldıraçtan da şikayet ediyor. Girişimlerin şeffaflık sorunlarına da dikkat çeken BIS, bunun ilerleyen süreçte çok daha ciddi problemler doğurabileceğini savunuyor.
Diğer riskler ise şunlardır:
- Düzenleme eksikliği
- Stablecoinlerin kırılgan yapısı
- Likidite sorunları
- Volatilite
Tüm bunların dışında DeFi platformlarının başına bela olan hackerları da unutmamak gerekiyor.
Raporda, “Şu anda, gerçek ekonomi kullanım durumlarından ziyade ağırlıklı olarak kripto varlıklarına spekülasyon, yatırım ve arbitraj yapmaya yöneliktir” denildi.
Yani BIS, şimdilik DeFi’nin bir geleceği olmadığını ve yüksek riskler barındırdığını savunuyor. Elbette zamanla bu görüşlerinde ne kadar tutarlı kalacaklarını göreceğiz.