Bu yıl Facebook’un kripto para birimi adımının ardından ülkeler dijital para birimleri konusunda adım atmaya başladı. Bu konuda ilk adımı atan ve muhtemelen ilk CBDC piyasaya sürecek olan ülke Çin olacak. Çin, Çin Merkez Bankası dijital para birimi üzerinde çalışıyor ve yakın zamanda bu para biriminin kullanıcıyla buluşması planlanıyor.
IMF ve CBDC’ler
Uluslararası Para Fonu (IMF), iki projenin bankacılık dünyasındaki değişim için önemli katalizörler olduğunu ve dünya çapındaki merkez bankalarını, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) olarak bilinen dijital varlıkların yükselişini kabul etmeye teşvik ettiğini ifade ediyor.
Bu varlıklar geleneksel para birimlerinin dijital bir sürümü olarak karşımıza çıkıyor ve dijital ekonomide değer taşımanın daha uygun, verimli ve az maliyetli bir aracı olarak tanımlanıyor. IMF ise bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanıyor:
Libra girişiminin Facebook tarafından duyurulması ve Çin Halk Bankası tarafından CBDC’nin olası bir lansmanının raporlanmasının ardından merkez bankalarının CBDC’ye olan ilgisinde bir artış gördük.
3 Farklı Yaklaşım
Bunun yanında IMF, merkez bankası dijital para birimi ile ilgili görüşlerini ortaya koyan ülkeleri üçe ayırıyor:
-
İlk gruptaki ülkeler:
- CBDC’nin fizibilitesini keşfetmek için aktif olarak pilot projeler yürüten
- Merkez bankasında CBDC ve fintech araştırmalarına ayrılan kaynaklar bulunduran
- CBDC’nin başlatılması durumunda desteklenebilmesi için mevzuatları gözden geçiren Rakip CBDC tasarımlarının potansiyel etkilerini aktif olarak inceleyen
-
İkinci gruptaki ülkeler:
- CBDC ve ödeme sistemlerine tahsis edilmiş kaynakları arttıran
- Teknolojinin daha sınırlı uygulamalı testine odaklanan
- CBDC’lere ek olarak alternatif çözümleri aktif olarak araştıran
-
Üçüncü gruptaki ülkeler:
- CBDC’ye acil bir ihtiyaç duyulmadığını ifade eden
- Mevcut ödeme düzenlemelerinin iyileştirilmesine ve düzenlemenin güçlendirilmesine odaklanan
Dolayısıyla ülkelerin; halihazır bu işin içinde bulunan ülkeler, CBDC konusunda kararsız olan ülkeler ve herhangi bir girişimi bulunmayan ülkeler olarak ayrıldığını görüyoruz.
Kaynak: Dailyhodl