Özellikle Türkiye her yaş grubundan kripto para yatırımcısına sahip bir ülke ve altcoinler burada büyük ilgi görüyor. Ülkemizdeki yatırımcılar günlük yaşantılarındaki yaygın karakteristik özelliklerini kripto para yatırımlarına da yansıtıyor. Riskli yatırımları seviyor ve yatırım yapmadan önce uzun araştırmalarla vakit kaybetmiyoruz. Peki bunlar iyi özellikler mi?
Türklerin Aldığı 10 Kripto Para
Son 24 saatte Türk kripto para borsalarında toplam 333 milyon dolarlık hacim oluştu. Yani Türk yatırımcılar 6,24 milyar TL’lik alım/satım yaptılar. Bugün BIST 100 sadece 3,7 milyar TL’lik hacme ev sahipliği yaptı. Borsa İstanbul 100 endeksinin neredeyse 2 katı hacim Türkiye merkezli kripto para borsalarında görülüyor. Üstelik Türk yatırımcıların ağırlıklı olarak Binance Global gibi borsalarda işlem yaptığını düşünürsek bu rakama birkaç kat daha artabilir.
Peki Türk yatırımcılar en fazla hangi kripto paralara ilgi gösteriyor. Dünyada BTC, ETH, XRP gibi kripto paralar (stablecoinler hariç) ilk 5’te yer alıyor. Peki ya bizde? Aşağıdaki görsel size Türk yatırımcıların en fazla alım satım yaptığı kripto paraları gösteriyor.
Dogecoin birinci sırada çünkü Elon Musk, Twitter’ı satın alıyor. SHIB dördüncü sırada çünkü DOGE ile uyumlu biçimde yükseliyor. LUNC ilk 10’da onun özelliği ne? Buna aşağıdaki başlık altında değinelim.
Kripto Para Yatırımcılarının Hataları
Özellikle ülkemizdeki kripto para yatırımcılarının hataları yukarıda da gördüğünüz gibi bariz biçimde ortadadır. Evet, LUNC diyorduk bunun özelliği ne? Çünkü 1 dolar olacak (!) Maalesef birçok Türk yatırımcı “1 dolara olacak” mottosu yüzünden birçok shitcoinde devasa paralar kaybetti. Sevgili okuyucu 6 trilyon arza sahip bir kripto paranın 1 dolar olması imkansızdır. Daha da imkansızı sizin elinizde milyonlarca LUNC varken onun 1 dolar olmasıdır. Aynı şey SHIB için de geçerli.
Türk yatırımcıları araştırmayı sevmez ve sosyal medyadaki hype onları fazlasıyla etkiler. LUNC cephesinde uçuk hikayelerin getirdiği bir coşku vardı ve bu anlatıların birçoğunun spekülasyon olduğu ortaya çıktı. Mesela Binance, LUNC işlem paritelerinde otomatik vergi uygulamasını yayınlamadı. Neredeyse 2 ay önce bu öneri ilk ortaya çıktığında yatırımcıların çoğu Binance gibi borsaların bu kuralı işleme alacağını ve insanların vergi ödememek için (%2) LUNC satmayacaklarını doğal olarak sürekli alım emirleriyle fiyatın yükseleceğini düşünüyordu. Tüm bunların hayalden öteye geçmediğini yaşayarak gördük.
Türk kripto para yatırımcıları spekülatif fiyat hareketleriyle gündemde kalan altcoinlere çok büyük ilgi gösteriyor. DOGE, SHIB, ETHW ve LUNC bunlara en büyük örnektir. DOGE ve SHIB meme token odaklı yatırım yapan ve para kaybetmeyi göze alan insanların portföyünde yer alıyor, kendi alanlarında başarılı oldukları da söylenebilir. Ancak LUNC ve ETHW kayda değer ciddi bir fayda üretmiyor. Ağlarında kullanıcıların yoğun bir ilgi gösterdiği uygulama yok. Yani uzun vadede hayatta kalmaları için gerekçeleri bulunmuyor.
Sonuç, riski seven ve araştırmadan kaçan Türk kripto para yatırımcıları dünyadaki kripto para yatırımcılarının aksine tehlikeli varlıklara daha fazla para harcıyor. Acı tecrübeler yaşamadan araştırmayı sevmeye başlamalı, uzun vadede fayda üretimiyle ayakta kalabilecek projelere yönelmeliyiz. Aksi taktirde ülkemizdeki yatırımcılar milyon hatta milyarlarca dolar kaybedecek. Bu acı tecrübenin olumsuz sonuçlarıyla yüzleşeceğiz.