2021 yılında Türkiye kripto para düzenlemeleri konusunda düğmeye bastı ve çalışmalarına hız verdi. Son olarak Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül konuyla ilgili açıklamalar yaptı ve yasa çalışmasının tamamlandığını, Ekim’de Meclis’e sunulacağını açıkladı.
Tasarı Ekim’de Mecliste
Gül’ün açıklamalarına göre, kara para aklamanın önlenmesi, kripto para alım satımında denetimi güçlendirecek yasa çalışmasının sonuçlandı ve Ekim’de meclise sunulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan yasa çalışmasında kripto varlık çeşitleri tanımlandı, kriptoların piyasaya sürülmesi ve dağıtılması, alım satım yapanların uyması gereken ilkeler, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı belirlendi.
Gül konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “Yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa ve Amerika’da serbest mekanizmalar var. Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak.” sözlerini kullandı.
Bu noktada; Amerika’da 10.000 doların üzerindeki kripto para transferlerinin ABD Vergi Dairesi’ne bildirilmesinin öngörüldüğünü ve Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa’da 600 euro üzerindeki değerler altından vergi alınmaması gibi uygulamaların bulunduğunu belirtmek faydalı olabilir.
Türkiye ve Kripto Para Adımları
Türkiye, daha önce yaptığı açıklamalar ile kripto para birimlerinin ödemelerde kullanımını yasaklamış ve ödeme sistemlerinin borsalar ile olan bağını koparmıştı. Buna ek olarak yapılan yeni tasarı ile kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurumu’ndan lisans alması, teknik yeterlilik aranması da düzenlemeler arasında bulunacağı biliniyor. Vergilendirmenin ise gelir vergisi veya doğrudan vergiler yoluyla mı olacağı tartışmaları sürüyor. Ancak stopaj seçeneğinin ağırlık kazandığı görülüyor.