Türk lirası geçtiğimiz hafta dolara karşı son altı ayın en düşük seviyesine inerken, Bitcoin’in İstanbul’daki kullanım oranı artıyor.
Türkiye’nin başlıca kripto para piyasası olma yönünde giderek daha fazla yol kat ettiği farklı verilerle destekleniyor.
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından OKEx’in operasyon şefi Andy Cheung, 26 Mart’ta CoinDesk’e verdiği bir röportajda Türkiye’de hizmet vermeye başladıklarından beri 30.000’in üzerinde Türk kullanıcının platforma üye olduğunu ifade etti.
Ayrıca Cheung, “Türkiye şüphesiz, tüm Avrupa ve Orta Doğu’da yüksek oranda kripto para sahipliğiyle övünebilecek tek ülke. Türkiye tüm dünyada en sağlam ve en umut verici kripto para topluluğuna sahip” sözlerini de dile getirdi.
Sürekli Artan Kullanıcı Sayısı
Öte yandan BtcTurk CEO’su Özgür Güneri’ye göre enflasyon, yavaş ama tutarlı bir şekilde Türkiye’deki Bitcoin talebini arttırıyor. Güneri, 2019 başından bu yana borsaya 30.000’den fazla yeni kullanıcının kayıt yaptırdığını ifade ediyor. Ayrıca Güneri, kullanıcı sayılarının hiç azalmadığını sadece bazen büyümenin hızında düşüşler olduğunu da belirtiyor. Türkiye’nin ilk kripto para borsasının CEO’su piyasasının en kötü günlerinde bile yeni kullanıcı kayıtları aldıklarını da ekliyor.
Güneri’ye göre, Türk yatırımcılar arasında kripto para kullanımını belirleyen ana faktör dalgalı enflasyon. Örneğin, Türk lirası 2018 Ağustos’ta bir günde dolar karşısında yaklaşık olarak yüzde yirmi değer kaybettiğinde BtcTurk’ün işlem hacmi yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.
Yükselen yeni kullanıcı sayısı, Türkiye’de nispeten yüksek kripto para kullanım oranlarıyla da uyuşuyor. ING Bank’ın 2018 yılında yaptığı bir ankette de Türkiye’nin tüm Avrupa’da Bitcoin sahibi olma konusunda lider konumda olduğunu gözler önüne sermişti. CoinShares Baş Strateji Görevlisi (CSO) ve Blockchain Council üyesi Meltem Demirörs de bu konuyla ilgili bir tweet attı. Demirörs, Avrupa ülkeleri içinde kripto para sahibi olma konusunda Türklerin %18 ile ilk sırada yer aldığını dile getirmiş ve bunun gurur duyduğunu ifade etmişti.
Tabii ki bu rakamlar Coinbase gibi dünya devi kripto para borsalarıyla kıyaslandığında küçük kalıyor. Ancak bu durum Türk yatırımcıların küresel piyasadaki etkisini azaltmıyor.
Kurumsal Yatırımcılar
Güneri, Türk lirasındaki volatilitenin de Bitcoin’de olduğu gibi yüksek oranda olduğunu düşünüyor. Ancak CEO’ya göre yine de kurumsal yatırımcıların ilgisini çekebilecek likidite oranına sahibiz.
Öte yandan Türk vlogger Alp Işık da Türk lirasının volatil durumunun Bitcoin yatırımlarını arttırdığını düşünüyor. Ayrıca Işık’a göre Türk kullanıcılar yerel kripto para borsalarını yabancı borsalara giriş kapısı olarak görüyor.
Sonuç olarak Güneri’nin ve Işık’ın Türkiye’de kripto para benimsenmesinin arttığı konusunda hem fikir olduklarını rahatlıkla dile getirebiliriz.