BNB (BNB), çeşitli platformlarda ve uygulamalarda önemli faydalar sağlayan çok yönlü bir kripto paradır. Bir ICO aracılığıyla piyasaya sürülen BNB, Ethereum’dan Binance’in kendi Blockchain’lerine geçiş yaparak kullanım alanlarını Binance borsasındaki alım satım ücreti indirimlerinden BNB Smart Chain üzerindeki çok sayıda uygulamaya güç vermeye kadar genişletmiştir. BNB’nin periyodik coin yakma işlemleri ve gerçek zamanlı coin yakma mekanizması arzın azalmasını sağlayarak potansiyel olarak zaman içinde değerini artırmaktadır. Binance ekosistemi içindeki ve ötesindeki çok yönlü rolü, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve Blockchain teknolojisi dünyasındaki önemini vurgulamaktadır. Bu yazımızda BNB (BNB) nedir, TRY ile BNB (BNB) nasıl alınır olmak üzere iki merak edilen sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
BNB (BNB) Nedir?
BNB veya Binance Coin, Binance Borsası’nın ticarete açılmasından sadece 11 gün önce, 26 Haziran – 3 Temmuz 2017 tarihleri arasında İlk Para Arzı (ICO) yoluyla piyasaya sürülmüş bir kripto para projesidir. ICO fiyatı 2 bin 700 adet BNB için 1 adet ETH veya 20 bin adet BNB için 1 adet BTC olarak belirlenmiştir. Başlangıçta Ethereum ağında toplam 200 milyon adet coin arzıyla bir ERC-20 token olarak piyasaya sürülen BNB, kullanıcılara Binance karları üzerinde bir hak sağlamaz ve Binance’e yapılan bir yatırımı temsil etmez. Periyodik coin yakım işlemleri ve gerçek zamanlı bir coin yakım mekanizmasının ardından mevcut toplam arz başlangıçtaki 200 milyon adetten daha düşüktür.
Başlangıçta Ethereum tabanlı olan ERC-20 BNB token’leri 18 Nisan 2019 tarihinde Binance Chain ana ağının piyasaya sürülmesinin ardından 1:1 oranında BEP-2 BNB token’leriyle takas edilmiştir. Eylül 2020’de Binance, BNB Beacon Chain’e (eski adıyla Binance Chain) paralel olarak çalışan BNB Smart Chain’i (eski adıyla Binance Smart Chain) başlatarak Blockchain altyapısını daha da genişletti. Sonuç olarak BNB üç farklı formda mevcuttur: BNB Smart Chain üzerinde BNB BEP-2, BNB Smart Chain üzerinde BNB BEP-20 ve Ethereum ağı üzerinde BNB ERC-20.
BNB, hem BNB Chain ekosistemi içinde hem de dışında çok çeşitli kullanım durumlarına sahiptir. Kullanıcılar BNB’yi seyahat masraflarını ödemek, sanal hediyeler satın almak, borç vermek, ödül almak, akıllı sözleşmeler oluşturmak ve çeşitli işlemler yapmak için kullanabilir. Milyonlarca adet BNB’nin bu tür amaçlar için kullanıldığı tahmin edilmektedir ve bu da BNB’nin bir alım satım coin’inin ötesinde bir faydası olduğunu göstermektedir. Ayrıca BNB, Binance borsasındaki işlem ücretlerini ödemek için de kullanılabilir ve kullanıcılar BNB kullanarak ücret ödemeyi tercih ettiklerinde indirimden faydalanır. Bu özellik, 127 milyardan fazla işlemde alım satım ücretlerini karşılamak için toplu olarak 40 milyon adetin üzerinde BNB kullanan Binance’teki sık alım satım yapanlar için özellikle avantajlıdır.
Binance’teki standart alım satım ücreti işlem başına yüzde 0,1’dir ve bu ücret, alım satımı yapılan varlıklarla ya da BNB ile ödenebilir. BNB ile ödeme yapmayı tercih etmek kullanıcılara bir indirim sağlayarak onları alım satım faaliyetleri için BNB tutmaya ve kullanmaya teşvik eder. Alım satım ücretleri için yapılan kesintinin belirli bir programa göre yapıldığını unutmamak gerekir. Bu nedenle kullanıcılar indirimleri ve oranları anlamak için güncel spot alım satım Ücret Programını kontrol etmelidir. Binance Vadeli İşlemler platformu biraz daha farklı bir Ücret Tarifesine sahiptir ve vadeli işlemlerle ilgilenen kullanıcılar için başka bir değerlendirme katmanı ekler.
Binance alım satım platformunun ötesinde BNB, BNB Beacon Chain üzerinde Binance DEX’e güç verir ve BNB Smart Chain (BSC) üzerinde çalışan yüzlerce uygulamayı destekler. Bu yaygın kullanım, BNB’nin kullanımını BNB ekosistemindeki çeşitli merkeziyetsiz uygulamalara ve kripto paralara kadar genişletmektedir. BSC üzerinde 180’den fazla kripto para yayınlanmıştır ve milyonlarca kullanıcı BSC ile ilgili farklı amaçlar için BNB’yi kullanmaktadır ve bu da BNB’nin daha geniş DeFi ortamındaki öneminin altını çizmektedir.
TRY ile BNB (BNB) Nasıl Alınır?
Binance TR, Türkiye’de BNB (BNB) satın almak isteyen yatırımcılar için en uygun bir kripto para borsasıdır. Hızlı bir şekilde hesap oluşturulabilen Binance TR’de BNB dahil 100’den fazla kripto para alınıp satılabilmektedir. Binance TR’de TRY ile BNB (BNB) satın alabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Açılır?
Binance TR’de hesap açmak oldukça kolaydır. Bunun için trbinance.com adresine gitmeniz ve “Hesap Oluştur” adımından devam etmeniz gerekmektedir. Hesap oluşturmanın ilk adımında e-posta adresi, telefon numarası, ad-soyad, doğum tarihi, uyruk ve T.C. kimlik numarası gibi temel bilgilerinizi girmeniz istenecektir.
Talep edilen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesinin ardından bilgilerin teyit edilerek doğrulanması amacıyla e-posta/sms doğrulaması yapılacaktır. Bu sürecin tamamlanmasının ardından ikinci adım olan kimlik doğrulamasına (KYC) geçerek devam edeceksiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Onaylatılır?
Binance TR’de kimlik doğrulaması, kripto para alım satımına başlamadan önce ve hesap oluşturma sırasında gerçekleştirilmesi gereken güvenlik prosedürlerinden biridir. Bu işlem aynı zamanda hem kullanıcıyı hem de kripto para borsasını korumak için gerekmektedir. Tercihinize göre doğrulama işlemini telefonunuzdan ya da Binance TR’nin resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bu noktada web sitesinden kimlik doğrulaması yapmak için de cep telefonunuza ihtiyacınız olacağını belirtelim.
Binance TR web sitesinde sağ üstte bulunan “Profil” seçeneğinin üzerine geldikten açılır menüden “Kimlik Doğrulama ve Limitler” seçeneğine tıklayarak devam edin ve ardından “Doğrula” seçeneğine tıklayın. Bu adımdan sonra karşınıza çıkacak QR kodunu cep telefonunuzun kamerasına taratmanız ve işleme cep telefonunuzla devam etmeniz gerekecek. Eğer QR kodunu tarayamıyorsanız, “URL’yi Kopyala” seçeneğine tıklayarak kimlik doğrulama adresini cep telefonunuza SMS ile gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Adresi cep telefonunuza girdiğinizde veya QR kodunu taradığınızda cep telefonunuzda aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Buradan öncelikle “Kimlik” seçeneğine dokunarak devam edin.
Ardından aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Doğrulama işlemine devam etmek için öncelikle sizin için uygun olan belge tipini seçerek devam edin.
Belge tipini seçtikten sonra “Ön yüzünü yükle” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Seçtiğiniz belge tipine göre belgenin ön yüzünün fotoğrafını çektikten sonra “Arka yüzünü yükle” seçeneğine dokunun ve belgenin arka yüzünün fotoğrafını çekip yükleyin. Kimlik kartınızın ya da ehliyetinizin ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekerken görüntülerin net olduğundan ve çektiğiniz fotoğraftaki bilgilerin kolayca okunabildiğinden emin olun.
Daha sonra “Selfie” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Bu noktada cep telefonunuzun ön kamerası açılacak ve yüzünüzü taratmanız gerekecek. Kamera açıldıktan sonra yüzünüzün kamera alanını olabildiğince doldurduğundan emin olun.
Tüm bu adımları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamladıktan sonra kimlik doğrulama işleminiz kısa bir süre içerisinde gerçekleşecektir.
Binance TR’de Nasıl TL Yatırılır?
Binance TR hesabınıza tüm bankalar üzerinden kolayca TL yatırabilirsiniz. Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Akbank, Fibabanka, Şekerbank, Türkiye Finans hesaplarınızdan ise 7/24 TL yatırabilir ve kesintisiz şekilde işlem yapabilirsiniz. Bu bankalar haricindeki diğer bankalardan ise FAST ile 50 bin TL’ye kadar 7/24 yatırma işlemi yapılabilmektedir. Diğer bankalardan yapılan 50 bin TL üzeri para yatırma işlemleri EFT saatleri içerisinde gerçekleşir.
Binance TR hesabınıza para yatırmak için ilk olarak trbinance.com adresinden ana sayfanın sol üst köşesindeki “Cüzdan” seçeneğinin üzerine gelin ve açılır menüden “Yatırma” seçeneğine tıklayın.
Ardından aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır ve bu sayfadan tercih ettiğiniz bankayı seçerek para yatırma işlemine devam edebilirsiniz. Eğer tercih ettiğiniz banka henüz Binance TR entegrasyonuna sahip değilse “Diğer Bankalar” seçeneğine tıklayarak devam etmelisiniz.
Biz bu örnekte Vakıfbank’ı kullanarak devam edeceğiz ancak süreç diğer tüm bankalar için de aynıdır. Vakıfbank seçeneğine tıkladığınızda karşınıza o bankaya ait havale, EFT veya FAST yapabileceğiniz bir hesap adı ve IBAN adresi gelecektir. Artık tek yapmanız gereken, tercih ettiğiniz bankanın sayfasında görünen bilgileri kullanarak Binance TR hesabınıza yatırmak istediğiniz miktarı havale, EFT veya FAST ile göndermektedir.
Bankanız transfer işlemini tamamladıktan sonra gönderdiğiniz fonlar otomatik olarak Binance TR hesabınızda cüzdanınıza yansıtılacaktır.
TL ile Binance TR’de Nasıl BNB Coin Alınır?
Para yatırma işleminin ardından Binance TR web sitesinde sol üst menüsünde bulunan “Al-Sat” seçeneğine tıklayarak TL ile BNB coin satın alım adımına geçebilirsiniz.
Bu seçeneğe tıkladıktan sonra aşağıdaki sayfa açılacaktır. Bu sayfanın sağ tarafındaki arama kısmına “BNB” yazarak gelen sonuçlardan BNB/TRY seçeneğine tıklayarak TL ile BNB satın alım sayfasına gidebilirsiniz.
Şimdi aşağıdaki BNB alım satım sayfası açılacaktır. Bu sayfada kırmızı kutuyla işaretlenen alanda ilk kutucuğa hangi fiyattan BNB satın almak istiyorsanız fiyatı ve ikinci kutucuktan kaç adet BNB almak istediğiniz girmeniz gerekmektedir. Tutarı girdikten sonra “BNB Al” düğmesine tıklayarak satın alım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Binance TR Nedir?
Ürettiği işlem hacmi ile dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, Türkiye’deki kripto para yatırımcılarına özel platformu Binance TR’yi 2020’de resmen hizmete sunmuştur. Merkezi İstanbul’da bulunan kripto para borsasına trbinance.com adresinden erişilebilmektedir.
Binance TR, Binance’in teknolojisinden, güvenlik önlemlerinden ve Binance Cloud altyapısı aracılığıyla sağladığı likiditeden yararlanarak hem fiattan kripto paraya hem de kripto paradan kripto paraya alım satım hizmeti sunmaktadır. Türkiye’deki kullanıcılar Binance TR aracılığıyla doğrudan banka kanalları aracılığıyla sorunsuz bir şekilde Türk lirası (TRY) yatırıp çekebilmekte ve TRY işlem pariteleriyle çeşitli kripto paraların alım satımını yapabilmektedir.
Kullanıcılar Binance TR ile Binance’in temel işlevleriyle desteklenerek piyasa lideri spot alım satım likiditesine, güçlü bir eşleştirme motoruna, gelişmiş güvenlik protokollerine, saklama çözümlerine ve risk kontrollerine erişim sağlamaktadır.