Uzun zamandır Türk kripto para yatırımcısı merakla düzenlemeleri bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir açıklama ile düzenlemenin hazır olduğunu ve gecikmeden meclise sunulacağını dile getirmişti. Elde edilen son bilgilere göre düzenleme ile ilgili ilk ipuçları geldi.
Sıkı Düzenlemeler, Katı Kurallar
Paylaşılan bilgilere göre kripto para birimleri ile ilgili gelen düzenlemeler, Amerika ve Avrupa’daki düzenlemelerden daha sıkı olacak. Kripto varlık çeşitlerinin tanımlandığı ve bu paraların piyasaya sürülmesi, dolaşımda nasıl yer alacakları ve alışverişine yönelik noktaların belirlendiği yasa tasarısı Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlandı.
Eğer bu düzenlemeler onaylanırsa, kripto para işlemleri ve varlıkların saklanmasına imkan sunan borsalar, Sermaye Piyasası Kurulu gözetiminde faaliyetlerini sürdürebilecek. Buna ek olarak aslında herkesin beklediği gibi bu şirketlerde asgari sermaye şartı aranacak ve şirketler Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından da denetlenecek. Dolayısıyla bahsi, geçen düzenlemede varlık saklama şartlarına da yer verilecek.
Vergilendirme Nasıl Olacak?
Bunlara ek olarak ilgili düzenlemede vergilendirmeye ilişkin maddelere de yer verildi. Yapılan açıklamalara göre vergilendirme “stopaj” yolu ile yapılacak. Stopaj vergisinde, döviz alım satım işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) adı altında binde 2 vergi alınıyor. Dolayısıyla kripto para yatırımında da benzer bir durumun geçerli olabileceği konuşuluyor.
Öte yandan düzenlemelerin gelmesi her ne kadar kripto para birimlerinin tanınması açısından önemli bir adım olsa da yapılacak hamleler ve sıkı düzenlemeler Türk kripto para yatırımcısının varlıklarını ülke dışına çıkarmasına sebep olabilir. Ancak henüz düzenlemeler netleşmedi ve yeni düzenlemenin Türkiye ve Türk kripto para ekosistemi üzerinde nasıl etkilerinin olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.