Geçmişte birçok defa tartışma konusu olan dolar destekli kripto para Tether (USDT) yeniden gündemde. Block izleme platformu OmniExplorer’a göre 11 Ağustos 2018 tarihinde 50 milyon dolar değerinde USDT piyasaya sürüldü.
Bilindiği üzere Tether mart ayının sonlarında her biri 1 dolar değerinde toplam 300 milyon USDT token’ini piyasaya sürmüştü. Tether her token bastığında haber konusu olmasının sebebiyse birçok kullanıcıdan gelen piyasa manipülasyonu şüphesi.
Coinmarketcap’e göre Tether’ın toplam piyasa değeri son bir ay boyunca 300 milyon dolar geriledi. Buna göre Tether’ın piyasa değeri 2.7 milyardan 2.4 milyar dolara düştü.
Lider kripto para Bitcoin’in ardından piyasadaki en yüksek işlem hacmine sahip ikinci unsurun USDT olduğunu görüyoruz. Haberin hazırlandığı sıralarda Tether’ın günlük işlem hacmi 4.8 milyar dolar civarlarında seyrediyor. Bu değer de bütün kripto para işlemlerinin yaklaşık %28’ine tekabül ediyor. 6.6 milyar dolarlık işlem hacmine sahip BTC ise piyasadaki işlemlerin %39’unu gerçekleştiriyor.
11 Ağustos tarihinde Bitcoin’in fiyatı yalnızca birkaç saat içerisinde yaklaşık 300 dolar değer kazanmıştı. Bu ani sıçrayışın ardında yeniden düşüşe geçen BTC 6.118 dolara gerilemişti. Bitcoin haberin hazırlandığı anda 6.442 dolardan işlem görüyor.
Günlük işlem hacmi bakımından dünyadaki yedinci büyük kripto para borsası Bitfinex ismi Tether’la en çok anılan platformlardan. İki şirketin de geçmişte şeffaflık konusunda yapılan eleştirilere maruz kaldığı biliniyor. Tether bu konuya açıklık getirmek için birtakım faaliyetlere başvursa da topluluğun halen yeterince tatmin olmadığı söylenebilir.
Tether geçtiğimiz haziran ayında yeniden eleştirileri oklarının hedefi olmuştu. Eleştirilere neden olan şeyse geçmişte yapılan bir araştırma. Araştırma sonuçlarına göre USDT 2017’de Bitcoin fiyatında manipülasyon yaptı. İddialara bir son vermek isteyen Tether harekete geçerek bir hukuk firmasının bütün hesaplarını denetlemesine izin verdi. Firmanın yayımladığı raporda USDT’lerin gerçekten dolar destekli olduğu doğrulansa da tartışmalar halen sonlanmıyor.