Merhaba arkadaşlar, ülkemizin ekonomik olarak zor zamanlar yaşadığı bu günlerde, sermaye piyasalarına ve döviz paritelerine dair yorum yapmak gerçekten de zor bir hal aldı. Bunun yanında küresel olarak nitelendirebileceğimiz kripto para piyasasındaki düşüş trendinin halen devam etmesiyle yatırımcıların moralinin iyice alt üst olduğunu söyleyebilirim. Tüm bu olumsuzluklar içerisinde USD/TRY paritesindeki mevcut durumu ve bunun BTC/TRY’ye etkisini konu alan bir analiz yazısı hazırlayarak bilgilerinize sunmak istedim. Öncelikle USD/TRY paritesini inceleyelim.
Grafik zaman birimi “AYLIK”, ölçeği “LOGARİTMİKTİR”.
USD/TRY paritesi grafiğimizin zaman birimini aylık olarak belirlediğimden, incelememiz büyük resim üzerinden olacak. Bu kapsamda 2001-2011 yılları arasında baktığımızda A (1.72₺) ve B (1.30₺) trendlerinin aralığında yatay bir bant hareketi oluştuğunu görüyoruz. Bu on yıllık yatay hareket 09.2011 tarihinde A (1.72₺) trendinin yukarı kırılması ile son bulmuş. Kırılımdan sonra ise A (1.72₺) trendi üzerinde bir buçuk yatay hareket devam etmiş. Bu zaman zarfında A (1.72₺) trendi yeniden test edilerek yukarı yön için onay alınmış. Bir buçuk yıllık yatay hareketin ise 2013 yılı ortasında son bularak yerini yükselen güçlü bir kanal hareketine bıraktığını görüyoruz. Bu kanal hareketi içerisinde L1 trendi destek olarak çalışırken; L2 trendi, içerisinde bulunduğumuz ağustos ayına kadar direnç olarak çalışmış. Bu ay ise güçlü bir bar ile L2 trendinin yukarı kırıldığını görüyoruz. Tüm bu teknik görünümün anlatımının ardından kısaca toparlayacak olursak; USD/TRY için geçilmemesi gereken bir direnç bölgesinin güçlü olarak geçildiğini söyleyebilirim. İçerisinde bulunan siyasi durumun doğrudan etki etmesi sebebiyle USD/TRY’nin nereye kadar yükseleceği ve nereden döneceğine dair yorumda bulunmak gerçekten zor. Özellikle bu gün gördüğümüz ve hiç alışık olmadığımız volatil hareketten sonra daha da zor. Yönün aşağı dönmesi halinde ise aylık grafik üzerinde takip edeceğimiz direnç bölgesi L2 trendi (bir sonraki ay için 5.07₺ seviyesine denk geliyor) olacaktır. USD/TRY’nin uzun soluklu bir düşen trende girmesi için ise mutlaka L1 trendini aşağı kırması gerekiyor. Mevcut durumda RSI indikatörünün 92 değerine ulaşması aşırı alımın da zirvelerine gelindiğini gösteriyor. Ancak USD/TRY öncesinde negatif uyumsuzluk ile yükselişine devam ettiğinden kesin yorum yapmak doğru olmayacaktır. Peki USD/TRY paritesindeki bu yükseliş BTC/TRY’yi nasıl etkiledi? Kısaca değerlendirelim.
Yukarıdaki görselde www.coinmarketcap.com adresinden aldığım verilere göre BTC/TRY işlemi yapan bazı Türk borsalarının BTC fiyatlarını görmektesiniz. Bu verilere göre BTC; Paribu, BTCTurk ve Sistemcoin borsalarında ortalama 38850₺ fiyatından işlem görürken, diğer iki borsada 41000₺’nin üzerinde işlem görüyor.
Şu anki (saat 21:20 itibari ile ) güncel dolar kuru ve BTC’nin dolar değerine göre BTC/TRY değerini 6.45₺ X 6400$ = 41288₺ olarak hesaplıyoruz. Bu da bizlere işlem hacmi yüksek Türk borsalarında dolar kurunun tam olarak etkisini göstermediğini, BTC’nin güncel dolar/TL kuruna göre yaklaşık 2400₺ daha düşük bir fiyattan işlem gördüğünü gösteriyor. Borsaların alıcı ve satıcıyı bir araya getirdiği düşünüldüğünde fiyatın arz-talep doğrultusunda bu seviyelerde bulunduğunu söyleyebiliriz. Hal böyle olunca BTC Türk borsalarında dolar bazında ucuz kalıyor. BTC alan yatırımcılar için güzel bir durum ancak satmak isteyen yatırımcılar güncel kura göre zarar ediyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi borsaların ilgili destek birimlerinden almak daha faydalı olacaktır.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR.