Temmuz 2014 tarihinde Tether Limited tarafından piyasaya sürülen Tether (USDT), bir stablecoin’dir. Stablecoin, adından da anlaşılabileceği üzere değeri diğer kripto paralar gibi oynak olmayan, bunun yerine temel aldığı varlığın değerine endeksli bir kripto para birimidir. İlk piyasaya sürüldüğünde adı RealCoin olan projenin adı 2014 yılının Kasım ayında Tether olarak güncellendi.
Tether Nedir?
Tether’in USDT olarak bilinen stablecoin’i direkt olarak ABD dolarına endekslidir. İlk piyasaya sürülen stablecoin konumunda olan USDT’nin birçok farklı çeşidi de bulunuyor. Tether tarafından Altın fiyatına, Euro fiyatına ve bunun gibi birçok varlık ile itibari paraya endeksli stablecoin’ler de piyasaya sürüldü. Yine de USDT dışındaki stablecoin’lerin toplam arzının çok az olduğu biliniyor.
Tether, ilk başta Bitcoin’in OMNI ağı tabanlı olarak piyasaya giriş yapsa da daha sonra çoğunlukla Ethereum ağına geçiş yaptı. Tron ağında da belirli bir miktarda USDT bulunduran Tether yönetiminin arzının büyük bir kısmı ise ERC-20 tabanlı olarak biliniyor. Coinmarketcap verilerine göre Tether’in toplam piyasa değeri 10 milyar dolar olarak gözükmekte. Sirkülasyondaki USDT miktarı ise 9.998.221.723 milyar olarak görülüyor.
Tether, piyasaya sürdüğü her bir USDT için rezervlerinde ona eşit miktarda ABD Doları tutmak zorunda. Bu yüzden hem Tether hem de Bitfinex yönetiminin başı daha önce defalarca belaya girdi. Yatırımcılar 2017 yılındaki yükselişin Tether tarafından maniple edildiğini ve rezervlerinde yeterli USDT olmasa da USDT ihraç ederek Bitcoin alımı yapıldığını iddia ederek Tether’e karşı birçok dava açtı.
Geçtiğimiz yıl açılan bir davada ise davacıların 1,7 trilyon dolar tazminat istediği biliniyor. Tether’in rezervlerinde yeterince ABD Doları bulunmadığı iddialarına rağmen USDT hala en çok kullanılan stablecoin’lerden birisi. Rakip stablecoin’ler top 10 içerisine bile giremezken USDT’nin ara ara XRP’yi bile yerinden ederek üçüncü sıraya yerleşmesi de bunun kanıtı gibi gözüküyor.
Tether almanın kullanıcılara sağladığı en büyük avantaj ise volatiliteden kaçış yolu oluyor. USDT alan kullanıcıların Bitcoin veya diğer kripto para birimlerinin sert hareketleri sonrasında bundan neredeyse hiçbir şekilde etkilenmiyor. Ancak yine USDT alan kullanıcılar olası bir yükseliş durumunda da bu yükselişten fayda elde edemiyor.
Tether Alınır Mi?
Tether almak için yukarıdaki kritere dikkat etmek gerekiyor. Tether’in en aktif işlem çiftinin BTC/USDT olduğu görülüyor. Hacim konusunda da rekorun Binance kripto para borsasında bulunduğu görülmekte. Bu da çoğunlukla Bitcoin yatırımcılarının USDT aldığını göstermekte. Eğer volatil bir döneme gelindiyse veya buna gelineceği düşünülüyorsa USDT almak dalgalanmadan etkilenmemek adına faydalı olabilir.
Ancak piyasanın iyi gittiği veya kısa vade yerine uzun vadeli yatırım düşünüldüğünde USDT almak olumsuz bir etki bırakabilir.
Tether Nasıl Alınır?
Peki Tether nasıl alınır? Tether en çok işlem hacmine sahip olan kripto para borsalarından Binance üzerinden alınabilmekte. Binance üzerinde BTC/USDT’nin yanı sıra birçok işlem çifti de bulunuyor.
Kullanıcıların TL ile de USDT alabilmeleri mümkün. Binance üzerinden USDT satın almak için aşağıdaki adımlar izlenebilir ve hızlı bir şekilde USDT alınabilir.
- İlk olarak Binance hesabınıza bakiye ve bu durumda TL eklemek için ana sayfanın sol üst kısmında yer alan “Kripto Al” seçeneğine tıklayın. Buradan banka kartı ile birçok kripto para birimini alabilmek mümkün.
- Açılan sayfada yatıracağınız TL miktarını seçip, alttaki coin kısmından da USDT’yi seçmeniz durumunda, kaç TL ile kaç USDT alabileceğiniz de net bir şekilde görüntülenmekte.
AL USDT butonuna bastıktan sonra ise işleminiz tamamlanmış olacaktır. Bunun devamında BTC/USDT veya farklı işlem çiftleri ile alım satıma devam edebilirsiniz.