Önde gelen Güney Kore kripto para borsaları, Terra (LUNA) krizi benzer gibi olayların tekrarlanmasını önlemek için bir danışma organı oluşturmaya karar verdi.
Borsalar, Ortak Danışma Organı Oluşturuyor
Güney Kore haber kuruluşu YNA’nın bugün bildirdiğine göre, Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit ve Gopax dahil olmak üzere borsalar, kripto para birimlerini listelemeden önce katı önlemler almaya karar verdi. Borsaların kararı, Terra ekosisteminin çöküşü esnasında beraber hareket etme eksikliği nedeniyle çoğu borsanın eleştiri oklarının hedefi olmasından sonra ortaya çıktı. Borsalar yaptığı açıklamada, hükümet yetkilileriyle yaptıkları ‘kripto para piyasasında regülasyon ve yatırımcıları koruma’ başlıklı bir toplantı sonrası böylesi bir adım atmaya karar verdiklerini açıkladılar. Anlaşmanın ilk aşaması olarak, borsaların danışma organı oluşturmadan önce bir ”ortaklık anlaşması” imzaladığı bildiriliyor. Bir sonraki hedef ise, acil durumlara yanıt vermek için bir iletişim kanalı olarak kullanılabilecek, listelemeyle ilgili iyileştirilmiş standartlar geliştirmeye odaklanmak. Teklife göre, danışma organı işlem desteği, piyasa izleme ve uyum sürecü olarak 3’e ayrılacak.
Planın ilk büyük kısmı, kripto para uyarı sistemi ve ”de-list etme” standartlarını içerecek. Bu süreç Eylül ayında hayata geçecek. Borsalar ayrıca, altcoin projelerinin teknik alt yapıları, misyonları ve değerlendirme raporları gibi önemli bilgileri içeren raporlar sağlayacak. LUNA çöküşü gibi bir krizde, danışma organı kriz planları geliştirecek ve para yatırma ve çekme işlemlerine izin verilmesinin uygun olup olmadığı gibi faktörleri tartışacak. Geri bildirimin 24 saat içinde sunulacağı söyleniyor.
Hedefte, Yatırımcı Eğitimi ve Kripto Reklamları Var
Ekim ayına kadar, kurum ayrıca risklerin değerlendirmesi ve tanıtımının yanı sıra yeni kripto para tarama kılavuzları yayınlamaya da hazırlanıyor. Kurum, teknik verimliliğe dayalı olarak kripto para birimlerini değerlendirmeye yönelik önceki yaklaşımdan uzaklaşacaklarını kabul etti. Ancak yeni kılavuz, ”ponzi şeması” gibi dolandırıcılık faktörleri değerlendirerek bir projenin fizibilitesini iceleyecek. Ek olarak, kurum, yeni kripto para birimlerini gözden geçirirken dış uzmanlardan gelen raporları da dahil ederken, kara para aklama potansiyeli gibi kripto ile ilgili diğer suç teşkil eden durumları da inceleyecek.
Ayrıca kurum, borsa kullanıcılarının herhangi bir kripto para almadan önce eğitim materyallerine erişmelerini sağlayarak yatırımcı eğitimi ile de sorumlu olacak. Tüketicinin korunmasına uygun olarak, kripto para yatırım reklamları da yakından takip edilecek. Özellikle, Güney Koreli yetkililer, Terra krizinin hemen ardından katı kripto düzenlemesine odaklanan bir komite oluşturmaya çalışıyorlar.