Terra’nın yerel stake token’ı LUNA, %13000 kazançla 2021’in en iyi performans gösteren kripto para birimlerinden biriydi. Terra ayrıca toplam kilitli değerde Binance Smart Chain’i (BSC) geçerek 17,62 milyar dolar ile Ethereum’dan hemen sonra ikinci en büyük DeFi zinciri haline geldi. Peki Terra (LUNA) ekosistemini ne kadar tanıyorsunuz?
Terra (LUNA)
Bu büyümenin çoğu, Terra‘nın üzerinde sürekli olarak merkezi olmayan uygulamalar oluşturan geliştiriciler topluluğu ile Terra’nın ekosisteminden kaynaklanmaktadır. Ancak Terra üzerine inşa edilen yüzlerce uygulamadan önce, 2021’in başında ekosistemde sadece Mirror Protocol ve Chai bulunuyordu. Bu detay bile ekosistemin ne denli hızlı büyüdüğünü anlamamıza yetiyor.
Mirror, kullanıcıların geleneksel ve dijital finansal varlıkların fiyat davranışını taklit ederek sentetik varlıklar oluşturmasına olanak tanır. Yatırımcılar, dayanak varlığa sahip olmadan bu pazarlara maruz kalmak için Mirror’ı kullanır. Chai ise Güney Kore’de faaliyet gösteren ve 2,5 milyondan fazla kullanıcısı olan bir ödeme uygulamasıdır. Bu uygulamalar, kullanıcılar için pratik kullanım sağlayarak ve kripto para birimini benimsemeyi ilerleterek, gerçek dünyadaki yardımcı program temelinde oluşturuldu.
Anchor Protocol
Üçüncü temel uygulaması olan Anchor Protocol, yalnızca Mart 2021’de ana ağda başlatıldı, ancak merkezi olmayan finans (DeFi) alanında hızla popüler bir verim çiftçiliği protokolü haline geldi. Anchor, eşdeğer bir LUNA veya Ethereum’u (ETH) kilitleyerek Terra’nın stablecoin’i TerraUSD’de (UST) getiri elde etmek için tasarlanmıştır.
Şimdiye kadar, Anchor‘da kilitli toplam teminat değeri, resmi web sitesine göre, piyasaya sürüldüğü ilk günden itibaren zaten %4.375’lik bir büyüme ile 5,2 milyar dolara ulaştı. Teminat artışı, kullanıcı tabanının genişlemesiyle aynı zamana denk geliyor ve her gün yaklaşık 440 kullanıcı bu projeye katılıyor. Mirror’a kıyasla yaklaşık üç kat daha hızlı büyüyor. Kullanıcı tabanındaki artışın, Terra’nın işlemlerindeki kademeli artışla birlikte büyüdüğü de görülebilir.
Terra Ekosistemindeki Projelerde Artış
Çekirdek uygulamaları takiben, Terra ekosisteminde oyun, metaverse, DeFi ve diğer kategorilerde çok fazla proje doğdu. Ayrıca Terra varlıklarının diğer zincirlere özgürce taşınmasını sağlayan birden çok zincirler arası iletişim protokolü vardır. Örneğin, Solana köprü protokolü Wormhole v2, Terra, Solana, Ethereum, BSC, Polygon, Avalanche ve Oasis arasında varlık transferlerini kolaylaştırır. Bu, Terra‘nın Columbus-5 ana ağ yükseltmesi ile mümkün oldu.
Geliştiriciler ayrıca temel Terra uygulamalarıyla projeler oluşturdular. Bir örnek, Tether (USDT), Binance USD (BUSD), USD Coin (USDC) ve Dai gibi diğer stablecoinler için daha yüksek getiri elde etmek adına Anchor Protokolünü kullanan Orion Money’dir. Bunu EthAnchor’ı kullanarak, stablecoinleri Wrapped TerraUSD’ye (wUST) dönüştürerek ve ardından APY’nin %20’ye kadar olduğu Anchor’a yatırarak yapar.
Terra (LUNA) Neden Büyüdü?
Temmuz 2021’de Terra blockchain’inin arkasındaki şirket olan Terraform Labs, Arrington Capital, Lightspeed Venture Partners ve Pantera Capital dahil olmak üzere çeşitli yatırımcılardan 150 milyon dolar topladı. Fonlar, muhtemelen daha fazla gelişmeyi teşvik eden Terra’daki projeleri inkübe etmek içindi.
Ancak Terraform Labs’ın kurucusu ve CEO’su Do Kwon, bunun daha temel bir şey olduğuna inanıyor. Bir röportajda Kwon, Terra’nın güçlü topluluğunu besleyen şeyin, Terra’nın algoritmik istikrarlı paraları ile başarabildiği merkezi olmayan para kavramına dayandığını söyledi.
Terra, ABD doları, Euro ve Kore Wonu gibi çeşitli fiat para birimlerine sabitlenmiş bir stablecoin ailesine sahiptir. Ayrıca, Uluslararası Para Fonu’nun Özel Çekme Haklarına sabitlenmiş TerraSDR adlı bir amiral gemisi stablecoin’i var. UST gibi stablecoinlerin fiyat istikrarı algoritmik olarak korunur ve kullanıcıların arbitraj fırsatları yoluyla stablecoin sabitine saygı duymaları için teşvikler ortaya koyar.
Algoritma, UST’nin ondan saptığı zamanlarda dolar sabitini koruyarak tam da bunu yaptı. Böyle bir tasarım, Terra’nın stablecoinleri daha merkezi olmayan hale getirir ve muhtemelen stablecoinleri kuşatan düzenleyici endişeleri ortadan kaldırır. Ve Kwon’a göre, Terra topluluğunu heyecanlandıran şey budur.
Terra’nın Geleceği Var Mı?
Geçen yıl Terraform Labs tarafından toplanan 150 milyon dolar, Terra’nın projelerini beslemeye adanmış ilk fon grubudur. Aralık 2021’de Hong Kong risk sermayesi şirketi Chiron Partners tarafından 50 milyon dolarlık başka bir fon başlatıldı ve bu da destekleyici projelere ayrıldı.
7 Ocak’ta, 139 milyon dolarlık bir teklif açıklandı ve daha fazla UST kullanım alanı oluşturulmak isteniyor. Ekosistemin bu denli hızlı büyüyor olması ve stablecoin ihracı için LUNA yakılmasıyla yatırımcılar gelecekte de ciddi kazançlar elde edebilir.
Tam tersi şekilde ABD merkezi olmayan stablecoin girişimlerine savaş açar ve bu korku onun dünyanın birçok bölgesinde yasaklanmasına kadar gidebilir.