Geliştirmeleri sır gibi saklanan Telegram Blockchain projesi Gram’e ait olduğu iddia edilen bir görüntü sızdı. Videoda kullanıcıların bakış açısından yeni Telegram’ın nasıl çalıştığı görülebiliyor.
Telegram Uygulaması
Yeni Telegram uygulaması kullanıcılara QR kodlarını tarama imkanı sağlıyor ve aynı zamanda Gram token’ları Telegram içerisine entegre ediliyor. Görüntülerde iki farklı kullanım göze çarpıyor, birinde oyunlar için ödeme diğerindeyse canlı yayıncılar için bağış yapılıyor. Her iki işlem de birkaç dokunuşla gerçekleştirilebiliyor. İşlem oldukça hızlı ve Blockchain kullanımını 300 milyon Telegram kullanıcısına açıyor.
Telegram projesini alışılmadık bir biçimde yürütüyor. Resmi bir whitepaper’ı yok ancak “sızmış” bir whitepaper’ı bulunuyor. Projenin resmi internet sitesi yok ve açık kodlu geliştirilmiyor. Telegram’ın neden gizli kapaklı iş yaptığı konusu gizemini koruyor. Telegram daha önce özel satışında yaklaşık 5 milyar Gram token’ını 2 milyar dolar karşılığında satmıştı.
Video iOS geliştiricisi Marat Kharrasov tarafından sızdırıldı. Görüntülerin gerçekten Telegram görüntüsü olduğu henüz onaylanmadı, bazılarına göre bu sızıntı “resmi” değil, Kharrasov tarafından bireysel gerçekleştirilen bir eylem. Trustnodes videonun muhtemelen gerçeği yansıttığını, eğer gerçek olmasaydı Kharrasov’un bu zahmete girmeyeceğini öne sürdü. Kharrasov konu hakkında sorulara henüz yanıt vermedi.
TON
Gram token’ları Telegram Open Network (TON) sistemi üzerinde kullanılacak. Tahminlere göre bir ana zincir ve ona bağlı farklı parçalardan (shard) oluşan bir sisteme sahip olacak. Ana zincir hash’leri ve blokları tutarken, işlemler shard’larda gerçekleştirilecek. Telegram konsensüsünün ETH’nin PoS ve EOS’un dPoS sistemine benzer olması bekleniyor. Yani ağda onaylayıcılar bulunacak ve bu onaylayıcılar token sahipleri tarafından belirlenecek.
Daha önce ortaya çıkan haberlere göre Telegram test ağını Mart ayı içerisinde yayımlayacak. Açıklamalarda ekim ayına kadar işlemlere başlanmazsa yaklaşık 1,7 milyar doların yatırımcılara geri ödeneceği belirtildi. Öyle görünüyor ki yıl sonuna kadar TON çalışır hale getirilecek.
5 milyar token birkaç kurumun elinde olabilir mi? Kodun detayları nedir? Açık kodlu hale getirilecek mi? Merkezi mi olacak? Bütün bu soruların cevapları resmi açıklama noksanlığından dolayı gün yüzüne çıkmış değil.
Kaynak: Trustnodes