Telegram’ın kurucu ortağı ve CEO’su Pavel Durov’un bağımsız bir Rusya merkezli haber kuruluşu olan Important Stories’in 27 Ağustos tarihli raporuna göre 2015 ile 2021 yılları arasında Rusya’ya 50’den fazla kez girdiği bildirildi. Raporda Rusya’nın başlıca istihbarat teşkilatı olan Rusya Federal Güvenlik Servisi’nden (FSB) sızdırılan Durov’un hareketlerine ilişkin veriler yer alıyor.
Durov’a Yönelik İddialar Gün Yüzüne Çıkıyor
Verilerin en geç 20 Ağustos’ta sızdırıldığı ve 26 Ağustos’ta bir kez daha gizlendiği bildirildi. Important Stories verileri kısmen Rus muhalefet lideri Alexei Navalny ile bağlantılı bir araştırmacıyla görüşerek doğruladığını söylüyor. Durov’un seyahatlerini gizlemeye çalışmadığı bildirildi ve Important Stories’e göre ticari Aeroflot uçuşlarıyla Rusya, St. Petersburg ile çeşitli Avrupa şehirleri arasında uçtu ve Rusya’dan Finlandiya, Helsinki’ye Russian Railway trenleriyle seyahat etti.
Telegram CEO’su Rus kökenli ve 2006 yılında bir Rus sosyal ağı olan VKontakte’yi kurdu. Durov, 2014 yılında FSB’nin Ukraynalı protestocuların kişisel verilerini ifşa etme talebine uymayı reddettiğini ve ardından CEO’luk görevinden istifa ederek %12 hissesini telekomünikasyon şirketi MegaFon’un CEO’su Ivan Tavrin’e sattığını söyledi.
Durov, Nisan 2014’te Rusya’dan ayrıldı ve Important Stories’e göre Durov’un o zamandan beri Rusya’ya yaptığı tek bilinen ziyaret veri merkezi ICVA Ltd.’yi satmak için birkaç günlüğüne geri döndüğü 2014 sonbaharındaydı.
Konuya Yönelik Detaylar
Important Stories’e göre Durov 2015 ile 2017 ve 2020 ile 2021 arasında Rusya’ya defalarca seyahat etti. Rusya’ya seyahat etmediği tek dönem 2018 ile 2020 yılları arasındaydı. Nisan ayında Tucker Carlson ile yaptığı bir röportajda Durov, Rusya dahil olmak üzere Telegram’ın değerleriyle uyuşmayan yerlere seyahat etmediğini iddia etti. Durov, konuya yönelik şu ifadeleri paylaştı:
“Yaptığımız şeylerle ve değerlerimizle tutarlı olduğuna güvendiğim yerlere seyahat ediyorum. Çin veya Rusya veya hatta ABD gibi büyük jeopolitik güçlere gitmiyorum.”
2018’de Rus hükümeti uygulamanın devlet kurumlarına kullanıcıların şifrelenmiş mesajlarına erişim sağlamayı reddetmesi nedeniyle Telegram’ı yasakladı, Rusya yasağı 2020’de kaldırdı. Durov, 24 Ağustos’ta Fransa’da tutuklandı. Fransız yetkilileri dolandırıcılık ve organize suçu kolaylaştırmak için kullanıldığını iddia ettiği mesajlaşma platformundaki yasadışı faaliyetleri yeterince denetlememekle suçladı.