Yıllardır güçlü duruşunu sürdüren ve kripto para piyasası içerisinde üst sıralarda kendisine yer bulan Proof-of-stake (PoS) ağı Polygon (MATIC) için geçtiğimiz ay fazlasıyla hareketli bir süreç oldu ve bu süreçte kullanıcı sayısında çok büyük artışlar yaşandı.
Polygon (MATIC) Gelişmeler
Artemis tarafından sağlanan verilere göre geçtiğimiz yıl boyunca günlük aktif kullanıcı sayısında dalgalanma yaşanmıştı. 2023’ün son haftasında başlayan yükseliş ve ivme ise 2024 yılı başı itibariyle giderek daha güçlü bir hal alıyormuş gibi görünüyor.
Günlük aktif adres sayısı yaşadığı yükseliş 11 Ocak’ta zirveye ulaştı ve 678.000’e yükseldi. Bu durum bir ay içinde %63 artışı temsil ediyordu. Bunun yanı sıra son bir yıllık süreç göz önünde bulundurulduğunda, aktif kullanıcı sayısının da da iki kattan fazla arttığı görülüyordu.
Yaşanan kullanıcı sayısındaki artışa rağmen, blok alanı talebinde 2024’ün başından bu yana gözle görülür bir düşüş dikkat çekti. Santiment tarafından sağlanan verilere bakıldığında, Proof-of-Stake ağında gerçekleştirilen işlemlerin sayısında yılbaşından bugüne (YTD) %62 oranında düşüş yaşandığı görülüyor.
Bir diğer yandan, yeni adreslerin sayısı ise 2023 yılında görülen pozitif hızı devam ettirdi ve bu durum ağda yaşanan sağlıklı benimsemeyi ortaya koyuyor.
Polygon NFT’lerinde Yaşananlar
Yazıt çılgınlığının beraberinde getirdiği artış Aralık 2023’te kullanıcı katılımına büyük bir destek sağlarken, belki de 2. NFT dönemini başlattı. Bu bağlamda yeni yılda gerçekleşen faaliyetlerin çoğu NFT çevresinde ortaya çıkıyor.
CryptoSlam tarafından sağlanan verilere göre Polygon’un geçtiğimiz hafta üçüncü en yüksek NFT satış hacmine ulaştığı söylenilebilir. Bunun gerçekleştiği süre içerisinde, layer-2 (L2) chain ilk kez 24 saatlik NFT satışlarında piyasa lideri Ethereum’u (ETH) geride bırakarak tarihi bir olaya tanıklık etti.
Polygon’da (MATIC) Son Durum
Polygon ekosistemin yerel token’ı olan MATIC, spot Bitcoin (BTC) onaylarıyla birlikte yükselişe geçen kripto para piyasasından faydalandı. Daha sonrasında yaşanan düşüşe rağmen 21milyon.com’dan alınan verilere göre, yazım saati itibariyle MATIC’in %6 oranında yükseldiği görüldü.
Bunun yanı sıra, Coinglass’tan alınan verilere göre, MATIC vadeli işlemlerindeki Açık Faiz’de (OI) de düşüş yaşandığı görüldü.
Bu duruma bir açıklama yapılması gerekirse, açığa satış yapan yatırımcılar pozisyonlarını sonlandırmış olup piyasadan çıkış yapmış görünüyor. Bu gibi durumlar var likiditenin dışarıya akması gibi sonuçları da beraberinde getirir. Piyasadaki yaygın kanı, açığa satışların sona ermesinin ardından varlığın fiyatında düşüş yaşanacağı yönündedir.
Açığa satışların devam etmesine rağmen, yazım saati itibariyle aktif short pozisyonların sayısı hala long pozisyonlardan fazla görünüyordu. MATIC’in long/short oranı 1’in altına düştü. Bu durumu açıklamak gerekirse daha fazla yatırımcının coin’in düşeceğine olan inancını koruduğu şeklinde yorumlanabilir.