Geçtiğimiz birkaç sene içerisinde tüm dünyada Bitcoin’e olan ilgi arttı. Dolayısıyla Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu merak eden insan sayısı da bir hayli artış gösterdi. Bunun yanında kripto para topluluğu bu süreç içerisinde sürekli Satoshi olduğunu iddia eden ya da Satoshi olduğu iddia edilen kişilerle karşılaştı. Hatta Nakamoto olduğunu söyleyen ve otobiyografisinden bir bölüm paylaşan bir adam bile ortaya çıktı.
Satoshi Nakamoto’nun kimliğini ortaya çıkarmak için araştırmacıların en sık kullandığı yöntem ise “stilometri” oldu. Bu yönteme göre dünyada Nakamoto gibi yazan çok az insan var. Yani kripto para mucidinin yazım tarzını taklit etmek çok kolay değil…
Asıl sorumuz şu: Kim bu Satoshi Nakamoto?
Geçen sene kripto paralarda yaşanan büyük yükselişin ardından bu soru kripto para yatırımcılarının aklından bir türlü çıkmadı. Hepimiz hala bunun merakı içerisindeyiz. Herkesin Bitcoin yaratıcısını merak etmesinin birçok nedeni var. Belki de gerçek Satoshi yıllardır devam eden birçok tartışmalı konuya cevap verebilir. Öte yandan Nakamoto’nun 1 milyon BTC, BCH ve orijinal protokol altında yaratılan her çatal dolayısıyla son derece varlıklı olduğu da iddialar arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde kripto topluluğu Dorian Nakamoto, Ian Grigg, Nick Szabo ve Craig Wright da dahil olmak üzere birçok kişinin Satashi Nakamoto olduğunu iddia etti. Dahası, yakın zamanda Hawaii’den bir adam Satoshi olduğunu iddia ederek “Satoshi Nakamoto’nun Anıları” adıyla bir otobiyografi kitabı yayımladı.
Stilometri, Satoshi Nakamoto’nun yazı stilini araştırmak için kullanılıyor
Stilometri, metnin dil stilini ve el yazısı karakterini inceleyen bilimsel bir yöntem olarak tanımlanıyor. İnsanların sadece el yazıları birbirinden farklı değil. Aynı zamanda cümleler ve belirli kelimeleri yazıda kullanma şekilleri de kullanan kişiye özgü olarak çıkar karşımıza. Yıllardır faydalanılan bu bilimsel yöntem şu anda Satoshi Nakamoto’nun anonim karakterini gerçek bir kimliğe büründürmek için kullanılıyor.
21 sayfalık “Satoshi Nakamoto’nun Anıları” adlı kitabın yazılmasından sonra metin incelemesi yapıldı. İncelemeyi yapanların çoğunluğu bunu yazan kişinin gerçek Satoshi olmadığına inanıyor. Araştırmacılar bu yazıda Nakamoto’ya özgü edebi kullanımların, çift boşlukların ve yazım hatalarının olmadığını ifade etti.
Satoshi’nin tarzını kopyalamak zor ama Satoshi’ye benzerlik gösteren birkaç kriptograf var
Orijinal Bitcoin protokolünü ve Satoshi’den gelen e-mail’leri inceleyenler Nakamoto’nun tarzını kopyalamanın çok da kolay olmadığını dile getiriyor. Bunun yanında protokolün stilometrik analizlerinden sonra Nakamoto’nun tarzına yaklaşan birkaç kriptograf olduğu belirtiliyor. Bu kriptograflardan en yakın olanları Nick Szabo, Ian Grigg, Hal Finney, Wei Dai ve Timothy May…
Szabo’nun makaleleriyle Satoshi’nin yazıları karşılaştırıldığı zaman en yüksek algoritmik benzerliğin Szabo’da olduğu görülüyor. Saydığımız isimlerin yazı stilleri stilometrik olarak Satoshi’ye benzese de bu isimlerin hiçbiri birebir uyuşmuyor.
26 Aralık 2017’de veri bilimcisi Michael Chon, Nakamoto’nun yazılarına ilişkin stilometrik analizlerde kullanılan her karakteri açıkladı. Chon konuyla ilgili şunları dile getirdi:
Stilometrik analizlere göre herkes Nick Szabo’nun dilbilimsel açıdan Satoshi’ye benzediğini düşündü. Ayrıca Ian Griggin’in de e-mail’leri dolayısıyla Satoshi’ye benzediğini söyleyen çok fazla kişi var. ‘-cekti’ kelimesinin Hal Finney tarafından 28 kez kullanıldığını, ‘bir’ kelimesinin Nick Szabo tarafından 199 kez kullanıldığını görüyoruz. Bunun yanında ‘sözleşme’ kelimesi de Ian Griggin ve Nick Szabo tarafından en çok kullanılan kelimeler arasında yer alıyor.
Mükemmel gibi görünen benzerlikler dahi kanıt değil
Bu alandaki son çalışma İngiltere merkezli bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapıldı. Haziran ayında yapılan ve yine stilometriden faydalanılan çalışmada, Satoshi’nin ünlü Bitcoin geliştirici Gavin Andresen olduğu sonucuna varıldı. Çalışmanın temsilcisi Troy Watson, “Bizce gerçek Satoshi Nakamoto, Bitcoin geliştiricisi Gavin Andresen.” ifadelerini kullandı. Ancak birçok kişi bu çalışmayı ciddiye almadı ve çalışma çabucak unutuldu.
Kripto para topluluğunda birçok kişi yılmaksızın Satoshi Nakamoto’yu aramaya devam ediyor. Henüz kesin bir sonuç açıklanmamış olsa da belki bir gün tüm topluluk gerçek Satoshi’yle tanışır.