Kripto para ekosisteminin rekabetçi yapısının olmadığını kimsenin söyleyemeyeceği kanaatindeyim. Zaman zaman rekabetin farklı kıyaslamalarla kendini gösterdiği durumlar yaşıyoruz. Özellikle stablecoin USDT’de işlem hacimleri Visa ile kıyaslanabiliyor. İşlem hacimlerinde Visa’nın geçilmesi gibi bir durum söz konusu olursa bu konu hemen gündem haline gelebiliyor. Bugün de böyle bir gelişme var. Gelişmeyi bize Lookonchain bildirdi.
USDT İşlem Hacminde Visa’yı Geçti
Tron ağında USDT işlemlerinin yükselişiyle ilgili olan bu gelişme Bitcoin’de fiyat düşüşüne bağlı olarak gelişen bir durum aslında. Lookonchain tarafından bildirildiğine göre Tron ağında stablecoin USDT’nin 24 saatlik işlem hacmi göz kamaştırdı ve 53 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakamın, dünyanın en büyük ödeme işleme şirketlerinden biri olan Visa’nın günlük ortalama işlem hacmini aştığı ifade edildi.
Visa’nın 2024’ün ilk çeyreği için 3,78 trilyon dolarlık bir işlem hacmi bildirdiğini hatırlatayım. Bu rakam yaklaşık olarak 42 milyar dolarlık bir ortalama günlük işlem hacmi anlamına geliyor. USDT dün 11 milyar dolarlık bir fark atmış durumda. Tabi bu günlük bazda böyle.
Tether ve Visa Rekabeti
Tether olarak da bilinen USDT, ABD dolarına sabitlenmiş popüler bir stablecoin. Kripto para yatırımcıları arasında da son derece popüler. Üstelik piyasanın ciddi anlamda düştüğü zamanlarda yatırımcılar tarafından yoğun olarak tercih ediliyor.
Diğer taraftan 1958’de kurulan Visa ise, her yıl dünya çapında milyarlarca işlemi kolaylaştıran geleneksel finansal altyapının temel taşlarından biri olarak karşımıza çıkışıyor. Geniş bir ağı var. 200’den fazla ülke ve bölgede tüketicileri, işletmeleri, bankaları ve hükümetleri birbirine bağlıyor. Bu yönüyle değerlendirildiğinde elbette USDT’nin etkinliğinden daha fazla bir etkinliğe sahip.
Visa’nın altyapısı güvenli ve verimli ödeme işlemleri sağlayarak onu finans sektöründe güvenilir bir isim haline getiriyor. Bugün hepimizin cüzdanında yer alan kredi kartlarının alt yapısında Visa var. Kredi kartı ile yaptığımız ödemelerde zaten hızının ve işlem kabiliyetinin farkındayız. Genelde Visa gibi geleneksel kurumlar için stablecoin işlemlerinin bir zorluk oluşturacağı ifade edilse de bana göre Visa gelecekte kendi Blockchain’in oluşturup yoluna devam edebilir. Hatta bakmışsınız kendi stablecoin’ini dahi piyasaya sürmüş. Neden olmasın?