Yatırımcıların haklarını korumak amacıyla 1981 yılında kurulan SPK, mali özerkliğe sahip finans piyasaları üzerinde bağımsız olarak düzenlemeler ve denetlemeler yapabiliyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye’deki yatırımcıların haklarını korumak ve onlara dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılarla eşit olanaklar sağlamak üzere regülasyonlar yapıyor.
Hangi aracı kurumla işlem yaparsanız yapın kurum ve çalışanları SPK’nın belirlediği kıstaslara uygun olmalı. 19 Aralık 2016 yılında “Kripto Para Bitcoin” adlı bir kitapçığı kendi internet sitesinde yayımlayan SPK, 2017 yılında da Türkiye’de kripto paralara yönelik düzenlemelerin bulunmaması nedeniyle kripto paralarla spot veya türev işlem yapılmaması gerektiğini açıklamıştı.
SPK, 28 Eylül 2018 tarihli Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni’nin 4. sayfasında bir kez daha kripto paralara değindi. Sermaye Piyasası Kurulu, kripto paralar üzerinden gerçekleştirilen kitle fonlama faaliyetlerinin (ICO) denetim alanlarının dışında olduğunu belirterek yatırımcıları uyardı. SPK’nın Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni’nde yer alan “Dijital Varlık (Token) Satışları (ICO) Hakkında Duyuru” başlıklı yazılı açıklaması şöyle:
Kripto Para Satışı veya “Token Satışı” olarak da bilinen genellikle blok-zinciri teknolojisi kullanarak para toplamaya yönelik uygulamaların birçoğunun Kurul’un düzenleme ve gözetim alanı dışında kalmaktadır. Dijital varlık satıcıları, belirli (bir proje veya şirketi finanse etmek gibi) ya da çoğu zaman belirsiz vaatlerle dijital varlık satışı gerçekleştirmektedir. Söz konusu dijital varlıklar itibari para ile alınabileceği gibi Bitcoin ve Ether gibi kripto paralar kullanılarak da alınabilmektedir.
Kripto para birimlerinin tasarım açısından çok farklı varlıklar olduğunu belirten SPK, ICO’ları ise çok yüksek riskli ve spekülatif yatırımlar olarak tanımlıyor. SPK, ICO’ların beraberinde getirebileceği riskleri şöyle tanımlıyor:
- ICO’ların birçoğu yapısı itibariyle düzenleyici kurumların yetki ve görev alanı dışında kalmakta olup herhangi bir denetime ve gözetime tabi olmamaktadır.
- Kripto paralarla benzer bir şekilde satın alınan token’ların fiyatında aşırı oynaklık görülebilmektedir.
- Toplanan paralar belirtilen amaçlarla kullanılmayabilir.
- Satıcılar tarafından sağlanan dokümanlarda eksik ve yanıltıcı bilgiler olabilir.
- Bu tarz uygulamalarla fon toplanan projelerin çoğunluğu erken aşama projeler olduğu için projenin başarısız olması ve yapılan yatırımın tamamının kaybedilmesi söz konusu olabilir.
Kitle fonlama faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslara dair düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirten SPK, ICO’ların düzenleme kapsamına dahil olup olmayacağının durum bazında farklılık gösterebileceğini belirtiyor. SPK tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:
İkincil düzenlemeler yürürlüğe girmeden önce kitle fonlaması adı altında izinsiz olarak gerçekleştirilecek faaliyetlerle ilgili olarak Kurulumuz tarafından gerekli her türlü idari ve cezai tedbir uygulanacaktır. Bu aşamada kitle fonlaması adı altında gerçekleştirilmesi muhtemel kripto varlık satışlarına yatırımcılar tarafından itibar edilmemelidir.
Kaynak: SPK.gov.tr