İnternetteki çeşitli kaynaklara göre bitcoin’in popülaritesinde ve fiyatında meydana gelen artış sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık vakalarını da artırdı.
Bunlardan ZeroFOX’un hazırladığı rapor, bu yeni tür dolandırıcılık vakalarını farklı kategorilere ayırıyor. Bunu yaparken de bitcoin’in değerinin 1 ons altın fiyatını geçtiği noktadan, yani Mart ayının başından itibaren geçerli olan verilerden faydalanılıyor. Şirketin raporuna göre bu verilerden şu sonuçlar çıkıyor: 3618 bitcoin scam URL’si saptanmış ve bunlar gözlemlenen süre dahilinde bir gün içinde ortalama 24 kez paylaşılmış.
Raporun devamında verilen bilgilere göre saptanan bitcoin dolandırıcılık URL’leri toplamda yaklaşık olarak 126 milyon kere paylaşıldı. İki aykırı değerli dolandırıcılık vakasını bir kenara bıraktığımızda tespit edilen her URL, kuruluşundan beri ortalama 5367 kez paylaşıldı.
Tespit edilen dolandırıcılık vakalarında ilk olarak kötü niyetli URL gönderimi yapılıyor. İkinci olarak ise bitcoin hususi anahtarları çalınıyor (phishing). Bir sonraki yani üçüncü aşamaya gelindiğinde ‘bitcoin yazı-tura atma şeması’ karşımıza çıkıyor. Buna göre yatırımcılara, ilk olarak ön ödeme masraflarını ödedikten sonra bitcoin’leri üzerinden normalin çok üstünde yüksek geri kazanç sağlama sözü veriliyor.
Final şeması ise bitcoin piramit şeması olarak sınıflandırılıyor. Bunlar çoğu zaman düşük seviyelerden bir ilk yatırım gerektiren yüksek kazançlı Ponzi dolandırıcılıkları olarak karşımıza çıkıyor.
Rapor aynı zamanda bitcoin kullanıcıları için birkaç tavsiyeye de yer veriyor.
Bulut madenciliği kontratlarının değerinin sadece kişisel bir cüzdanda dijital para tutmakla elde edilen kazancın tarihsel olarak altında kaldığını not eden ZeroFOX, bitcoin kullanıcılarına kimseye bitcoin madenciliği yapma konusunda yardımda bulunmamasını tavsiye veriyor.
Şirket bunun yanı sıra sosyal medya platformları üzerinden gönderilen direkt mesajlarla başlayan işlemlerden sakınılması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.