100 yılı aşkın bir süredir dolar, küresel rezerv para birimi olarak kabul ediliyor ve bu özelliği dolayısıyla diğer geleneksel para birimlerinden üstün kabul ediliyor. Ancak ekonomistler son 10 yıldır doların egemenliğinin sonun geldiğini, yerine yeni bir sistem bulunması gerektiğini söyleyip duruyor. Çünkü dolar, özellikle FED’in attığı son adımların ardından adeta enflasyonist bir para birimi halini aldı ve ne hükümetler ne şirketler ne de bankalar enflasyonist bir paranın rezerv para birimi olmasını istemez. Bu durumda şu an için doların yerini alması akla gelen ilk seçenek: Bitcoin.
Küresel Rezerv Paranın Tarihi
Tarih boyunca her yüz yılda bir, baskın finansal süper güç el değiştirdi ve dolayısıyla dünyanın temel küresel rezerv para birimi olarak güvendiği varlık da süper güç ile beraber değişim gösterdi.
Doların küresel rezerv para birimi olarak kabul edilmesi ise 2. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Bretton Woods anlaşmasına dayanıyor. Bu anlaşma sonrasında Amerika süper güç, dolar ise küresel rezerv para birimi oldu.
Doların öncesine bakacak olursak; 19. yüzyılda İngiliz sterlini, öncesinde Fransız frangı ve 18. yüzyılda da Hollanda Doğu Hindistan şirketinin küresel ticaret üzerindeki tekeli nedeniyle Hollanda guldeni küresel rezerv para birimi olarak kabul edildi.
Reserve currency status usually lasts about 100 years. The petrodollar certainly had a good ride last 100 years. At some point people just stop accepting them for goods (like oil, gold, food, houses etc). pic.twitter.com/SLKWPeQ2RH
— PlanB (@100trillionUSD) March 26, 2020
Ancak tabii ki her şey gibi ödeme sistemleri de bir değişim içinde ve özellikle son yıllarda tüm işlemler online olarak gerçekleşmeye başladı. Bu da geleneksel para birimlerinin yavaş yavaş vadelerini doldurduklarının anlaşılmasına ve online çağın başladığının farkına varılmasına yol açtı. Yani dijital çağa ayak uydurulabilmesi için yeni ve dijital bir para birimine ihtiyaç var…
Aranan Kan Bitcoin Olabilir Mi?
Aslında Bitcoin insanların kaçtığı ya da korktuğu gibi karmaşık bir sistem, yıkıcı bir güç ya da dolandırıcılık girişimi değil. Bitcoin yalnızca yeni ve online bir ödeme sistemi. Temelde bu konu anlaşılsa ve bu açıdan bakılsa belki de Bitcoin benimsenmesi bugün çok daha ileri seviyede olabilirdi. Ayrıca Bitcoin’de devlet müdahalesi olmadığı için geleneksel paranın yapamayacağı bir şeyi yapar ve paranın kontrolünü kişiye geri verir. Yani para ve devleti birbirinden ayırır.
Bununla beraber dünya üzerindeki pek çok hükümet Bitcoin’in faydalarının farkında olduklarından ve geleceğin dijital olacağını bildiklerinden kendi dijital para birimlerini geliştiriyor. Örneğin Çin’in dijital para birimi konusunda artık sona geldiği geçtiğimiz günlere yapılan açıklamalarda ifade edildi.
Öte yandan Bitcoin 2008 finansal krizi sırasında, paranın özgürlüğünün geri kazandırılması için ortaya çıkan bir varlık oldu. Dolayısıyla Bitcoin geleneksel para biriminin de eksiklerini tamamlamayı amaçlıyor. Yani Bitcoin, geleneksel finansal sistemi bozmaya değil; zaten bozuk olan bir sistemi tamir etmeye geldi.
Tüm bunlara bakıldığında: Evet aranan kan Bitcoin olabilir…