Geçtiğimiz gün Güney Kore’ye iade edileceği ile ilgili bir karar açıklanan Do Kwon hakkında Karadağlı savcılar dün, Terraform Labs kurucu ortağının Güney Kore’ye iadesi ile ilgili var olan mahkeme kararını reddederek bir kez daha süreci uzatma çabasında bulunmuştu. Bugün ise Karadağ mahkemeleri süreci askıya alarak savcıları destekledi.
Do Kwon İade Süreci
Geçtiğimiz dakikalarda Do Kwon’un iadesi sürecinde bir kez daha süreç çıkmaza girmiş görünüyordu. Yapılan basın açıklamasına göre Yüksek Devlet Savcılığı, Yüksek Mahkeme tarafından Kwon’un ülkesine iade edilmesi ile ilgili mahkeme kararının doğru bir karar olup olmadığının tespit edilmesini talep etti.
Basın açıklamasının bir bölümünde şu sözler yer alıyordu:
Söz konusu davada mahkeme, yasalara aykırı olarak, normal yargılama yerine kısaltılmış yargılama yapmış ve yetkilerinin sınırlarını aşarak, münhasıran Adalet Bakanının yetkisinde olan iade iznine ilişkin bir karar vermiştir.
Alınan kararın Kwon’un Güney Kore’ye iadesini gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sürecini bir kez daha etkilediği görülürken, ABD’de gerçekleşecek olan davası öncesinde bir başka engel ortaya çıkmış oldu. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Kwon’a ve Terraform Labs’a karşı açtığı dava ay sonundan önce görülmeyecekti.
Ortaya çıkan ilk erteleme kararı Kwon’un ABD’ye iade ile ilgili ülkenin zaman kazanması amacıyla çıkarılmıştı. Ancak takvimler Şubat ayı sonlarını gösterdiğinde Kwon’un avukatları mahkemeye Mart ayına kadar ABD’ye iade edilmesini beklemediklerini iletmişti.
Do Kwon’un İade Sürecinde Yaşananlar
Kwon ve Karadağ’daki avukatları Kwon’un Güney Kore’ye iadesi için ülke yargısına baskı yapmıştı. Aynı zaman aralığında ABD ve Güney Kore, eski CEO’nun iadesi konusunda Karadağ’a taleplerini iletti. Süreci yakından ilgilendiren duruşmanın ise 25 Mart’ta başlaması bekleniyor.
Karadağ’da Çarşamba günü, savcılık tarafından yeni bir duyuru yapılmadan yalnızca 1 gün önce, Kwon’un iadesi ile alakalı Yüksek Mahkeme’nin “onaylanmış kararı” açıklandı.
Mahkeme tarafından daha önce yapılan açıklamada, Güney Kore’nin Kwon’un iadesi için yaptığı ilk talebe vurgu yapılmış ve karar açıklanmıştı.
Tüm bunlar yaşanırken gözler LUNC ve USTC fiyatına döndü. Ortaya çıkan haberin ardından LUNC fiyatı düşüşe geçti ve %5,82’lik düşüş sonrası 0.0001347 dolar seviyesinde işlem görüyor.
USTC tarafında da işler pek parlak görünmüyordu ve karar sonrası %5,40’lık düşüş sonrası fiyat 0.02633 dolar seviyesine kadar geriledi. Aynı süre zarfı içerisinde hem LUNC hem de USTC tarafında 24 saatlik işlem hacminde ve market hacminde de düşüşler yaşandı.