Bitcoin kısa süre önce 35.500 dolara kadar gevşedi ve düşüş haberinin ardından önemli bir haber sosyal medyaya düştü. Kripto paralarla hizmetlerin sunulması bu ülkede yasaklandı. Peki bu ne anlama geliyor? Sadece bankaları mı kapsayacak? İşte detaylar.
Arjantin Kripto Para Yasağı
Arjantin Merkez Bankası ülkedeki bankaların kripto paralarla alakalı hizmetler sunmasını yasakladı. Haberin sosyal medyaya düşmesinin ardından Bitcoin 36.300 dolara yükseldi. Son yaşanan düşüşün bu gelişmeyle ilgilisi bulunmuyor. ABD borsalarındaki kayıplar sebebiyle Bitcoin saat 16:00 itibariyle yönünü aşağıya çevirmişti. Ancak satışa devam eden ayıların bu haberle birlikte korkuyu artırmak için 35.500 dolar altında bir kırılmaya yeltenmesi de olasıdır.
En büyük kripto para birimi dün FED tarafından yapılan açıklamalardan sonra 40.000 dolara kadar yükselmiş, bugün %5 kayıplara ulaşan ABD borsaları sebebiyle de 35.500 dolar seviyesine gevşemişti. FED tarafından yapılan sıkılaşma açıklamaları, risk piyasaları üzerinde ciddi anlamda baskı oluşturuyor.
Arjantin’deki en büyük bankalardan biri olan Banco Galicia‘nın, Güney Amerika ülkesinde müşterilerine kripto ticareti hizmeti sunan ilk banka olduğu yakın zamanda duyurulmuştu. Banka, diğer kripto varlıkları desteklemeyi reddetmediğini söylese de müşterilerin şu anda satın alabileceği, satabileceği veya tutabileceği yalnızca dört kripto varlık Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), USD Coin (USDC) ve Ripple (XRP) bulunuyor. Veya bulunuyordu da diyebiliriz. Merkez Bankası tarafından açıklanan yasakla birlikte bu hizmetlerin askıya alınması bekleniyor.
Bankalar ve Kripto Para
Dünya genelinde çok sayıda banka müşterilerine kripto para yatırım ve saklama hizmeti sunmak için çalışmalar yapıyor. Bunların bir kısmı hali hazırda müşterilerine bu hizmetleri sunmaya başladı. Ancak bazı ülkeler bunun önüne geçmek istiyor. Özellikle Arjantin gibi ekonomisi dar boğazda olan ülkeler, vatandaşların varlıklarını ülke dışına bu yöntemle taşımasını istemiyor. Kripto para borsaları bile yoğun baskıya maruz kalırken, ülkelerinde faaliyet gösteren bankaların “riskli” varlıkları müşterilerine ürün olarak sunmalarına da izin verilmiyor. Son örneğini Arjantin’de gördük ve ülkenin merkez bankası kripto para hizmetlerini bankalar için resmen yasakladı.
IMF, son açıklamasında Arjantin’in kripto paralardan uzak kalması halinde destek paketlerini onaylayacaklarını söylemişti. Bugün ise IMF, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmesini eleştirdi ve birçok yönden ülke ekonomisini zora sokabileceğinden bahsetti. Ülkemizde ise vatandaşların kripto para borsaları aracılığıyla yatırım yapmalarının önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Bankalar henüz kripto para saklama ve yatırım hizmetlerini devam eden regülasyon çalışmaları netleşmediği için devreye almıyor.