Son iki gün içinde MarginFi, 260 milyon doların üzerindeki fonların rakip Solana platformlarına taşınmasıyla sarsıcı bir krizle karşı karşıya kaldı. Bu olay, SolBlaze (BLZE) staking protokolünün tartışmalı suçlamalarla karşı karşıya kalması ve CEO Edgar Pavlovsky’nin istifasıyla tetiklendi. Ancak, MarginFi sonrasında SolBlaze ile yaşanan sorunları açıklığa kavuşturarak ve kullanıcılara protokolün direnci konusunda güvence vererek paniği yatıştırmaya çalıştı.
MarginFi’ye Yönelik Suçlamalar Beraberinde İstifayı Getirdi
MarginFi, Çarşamba günü SolBlaze tarafından yayınlanan suçlamalara hedef oldu. SolBlaze, MarginFi’yi, kullanıcılara BLZE’yi dağıtmayı reddetmekle ve büyük miktarda BLZE token’ını kötü niyetle kullanmakla suçladı. Bu suçlamaların ardından CEO Edgar Pavlovsky’nin istifasıyla kriz daha da derinleşti. Konu özellikle Solana topluluğu arasında tartışılır hale geldi.
MarginFi kullanıcıları bu olayların ardından paniğe kapılarak platformdan 260 milyon dolardan fazla fon çekti ve bunları hızla rakip Solana platformlarına aktardı. Bu durum, Solend’in (SLND) hızlı bir airdrop sözü vererek kullanıcıları kendi platformuna çekme çabalarını da tetikledi. Bunun sonucunda, Solend platformundaki mevduatlar yaklaşık %12 artarken, yerel SLND token’ı da %44 oranında bir artış yaşadı.
Token Dağıtımı Noktasında Sıkıntılar
Bununla birlikte, kurucu ortaklarından birinin yakın zamanda yaptığı bir hamle, SolBlaze’in MarginFi’nin henüz ne kadar süre token dağıtacağı konusunda bir hata yaptığını gösteriyor. Buna göre süre konusunda netliğin olmaması soru işaretleri oluşturuyor. Üç hafta yerine sekin gün şeklinde açıklamanın yapılmış olması ise hatanın boyutunu gösteriyor.
Bu hatanın kaynağı olarak ise Solana Blockchain’in son zamanlarda yaşadığı tıkanıklık gösteriliyor. Bilindiği üzere son zamanlarda özellikle Solana’ya yönelik ağ tıkanıklıkları çok fazla gündeme geliyor. Hatta ağdaki tıkanıklıklar sebebiyle kullanıcı işlemlerinin aksadığı şeklinde şikayetler de var. MarginFi personeli ve istifa eden CEO, karşılaşılan milyon dolarlık para çekilme işlemine rağmen protokolün direncini de övdü.
Bu gelişmenin ardından Solana fiyatına baktığımızda kripto para biriminin fiyatının 173 dolar seviyesinden işlemde olduğunu görüyoruz. SOL fiyatı son dönemlerde artışıyla dikkat çektiği için fiyat 210 dolar seviyesine kadar ilerlemişti. Ancak SOL henüz 210 dolar direncini aşabilmiş değil. Solana fiyatının önümüzdeki dönemlerde bu direnci aşıp tarihi rekoru olan 259,90 dolar seviyesini aşması bekleniyor.