Solana’nın yerel token’ı SOL, geçtiğimiz hafta %21’lik önemli bir düşüş yaşadı ve yaklaşık altı haftanın en düşük noktasına ulaştı. Bu gerileme, 11 Nisan’dan bu yana vadeli işlem piyasasında long işlem sözleşmelerinin 113 milyon dolarlık tasfiyesini tetikledi; bu da yatırımcıların SOL’un Mart ayındaki %61’lik fiyat artışının ardından aşırı iyimser olabileceğini gösteriyor.
Solana Neden Düşüyor?
Piyasa analistleri Solana’nın 60 milyar dolarlık mevcut piyasa değerinin özellikle Avalanche’ın 13 milyar doları ve Tron‘un 10 milyar doları ile karşılaştırıldığında sırasıyla dört ve altı kat daha yüksek olduğunu gözlemliyor. Ancak bazıları birçok projenin kendi token’larını piyasaya sürmesiyle bu primin Solana ekosisteminin hızla genişlemesiyle haklı olduğunu savunuyor.
16 Nisan’da Coinbase, cüzdanının artık 50.000’den fazla Solana SPL token’ını destekleyen Solana merkezi olmayan borsa (DEX) ekosistemiyle tamamen entegre olduğunu duyurdu. Bu entegrasyon, kullanıcıların sözleşme adresini doğrudan takas akışına girmelerine olanak tanıyarak trade sürecini basitleştiriyor ve böylece Solana’nın ekosistemine giriş engellerini azaltıyor.
12 Nisan ile 17 Nisan arasında SOL vadeli işlemlerindeki açık pozisyonlar %40 düşerek 1,5 milyar dolara geriledi ve bu da vadeli işlem talebinin azalmasına neden oldu. SOL vadeli işlem fonlama oranının analiz edilmesi, bu düşüşün öncelikle long pozisyonlara olan ilginin azalmasından mı kaynaklandığına ışık tutabilir.
Solana Ağında Yaşananlar
Solana ağı geçtiğimiz günlerde işlemlerde %75’e varan başarısızlık oranıyla ciddi tıkanıklık sorunlarıyla karşılaştı. Buna yanıt olarak geliştiriciler bu darboğazları hafifletmeyi amaçlayan bir yükseltme başlattı. Bu sorun, birçok projenin bu ağ sorunları tamamen çözülene kadar token lansmanlarını ertelemesine neden oldu.
SOL fiyatının performansı üzerindeki baskıya MarginFi gibi birçok önemli projedeki aksaklıklar da eklendi. 10 Nisan’da MarginFi CEO’su Edgar Pavlovsky istifa etti ve bu da 190 milyon dolarlık fonun ekosistemden çekilmesine yol açtı. Diğer Solana merkezli projelerin MarginFi’yi kullanıcılara kredi vermemekle suçlamasıyla tartışma derinleşti. Bu durum Solana ekosistemindeki değişkenliğin ve zorlukların altını çiziyor.
Altta yatan faktörlere rağmen Solana SPL token’larında yaşanan düşüş genel olarak hissedildi. Merkezi olmayan finans (DeFi) sektöründe Jito (JTO) 12 Nisan’dan bu yana %29 düşerken Raydium (RAY) ve Jupiter (JUP) sırasıyla %24 ve %27 düşüşler kaydetti. Ek olarak Dogwifhat (WIF) dahil önde gelen Solana memecoin projeleri altı günlük süre içinde %32’lik dik bir düşüş yaşadı.