Kripto para birimleri ve Bitcoin (BTC) özellikle son 2 yıldan beri ana akım medyanın ilgi odağı haline geldi. Bir zamanlar sadece yasa dışı işler için kullanıldığı vurgulanan Bitcoin, Silk Road gibi dark web platformlarında aktif olarak kullanılmış olsa da, artık bu profilini geride bıraktı ve Çin gibi ülkeler, Barclays gibi bankalar ve buna benzer birçok meşru kurum kripto paraları veya bunların altyapısını oluşturan blockchain’i kullanmaya başladı.
Yine de lider kripto para biriminin dark web içerisindeki kullanımı tamamıyla bitmiş sayılmaz. Türkiye’nin en ünlü beyaz şapkalı hacker’larından birisi olan Tamer Şahin, kendi resmi Twitter hesabında paylaştığı bir bilgi ile Bitcoin’in deep web içerisindeki güncel kullanımlarından birisini gözler önüne serdi.
Irak Dışişleri Bakanlığı’nın 50 GB güncel verisi el altından 10 Bitcoin karşılığı satılmaya çalışılıyor. İlginç bir şekilde IŞİD liderinin öldürülmesi dönemine denk geldi. Bu olay henüz kimse tarafından bilinmiyor. pic.twitter.com/pFay8ErVgd
— Tamer Sahin (@tamersahin) October 29, 2019
Elinde Irak Dışişleri Bakanlığı’na ait 50 GB güncel veri bulunduğunu iddia eden hacker, bunu el altından 10 Bitcoin karşılığında yani bu yazının kaleme alındığı an itibariyle yaklaşık 95.000 dolara satmayı hedefliyor. Önemli bir noktaya da dikkat çeken Şahin, bunun IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesi dönemine denk geldiğinin de altını çizdi.
Böyle Durumlarda Hangi Kripto Paralar Kullanılıyor?
Tamer Şahin genellikle gizlilik konusunda büyük avantajlar sunan Monero‘nun (XMR) söz konusu durumlarda kullanıldığını belirtse de, bazı kapalı platformlarda sadece tek bir gizlilik odaklı kripto paranın kullanıldığını ifade etti. Bazı hacker’ların Bitcoin ile ödeme alıp daha sonra bunu Bitcoin Mixer olarak bilinen yöntemle yüzlerce cüzdana ayrıştırdığını ifade eden Şahin, bu işlemin çok fazla cüzdandan geçtiğini ve devamında takip etmenin olanaksız bir hal aldığını itiraf etti.
Türkiye’ye Benzer Saldırılar Yapıldı Mı?
Türkiye’ye benzer saldırılar yapılıp yapılmadığını da yorumlayan Şahin, konu hakkında şunları ifade etti:
”Siber istihbarat çalışmalarımız sırasında Türkiye/Dünya’dan çok sayıda bu tarz olayı gözlemliyoruz. Türkiye ile ilgili olanları yayınlamayı uygun görmediğimiz için farklı vakaları bazen yayınlıyoruz.”
Irak Dışişleri Bakanlığı’na yapılan saldırıyı da değerlendiren etik hacker, bu vakada 10 Bitcoin istendiğini ve bunu yapan kişilerin başka devletlerle ilgili de çalışma yapabildiğini ifade etti. Deep Web üzerindeki bazı hacker’ların sadece parayı alıp kaçan dolandırıcılar olduğunu belirten Şahin, bazılarının ise gerçekten tehlikeli hacker’lar olduğunun altını çizdi.
Türkiye Şu An Benzer Bir Risk Taşıyor Mu?
Geçtiğimiz günlerde Garanti BBVA üzerinden ülkemize yapılan siber saldırıyı da yorumlayan ve Türkiye’ye benzer saldırı yapılıp yapılamayacağını açıklayan Şahin, konu hakkında şunları ifade etti:
”Türkiye henüz 100 Gbit gibi düşük sayılabilecek ölçekte DDoS saldırılarında bile ayakta duramıyor. Büyük dediğimiz saldırılar 1Tbit’den başlıyor. Bu işin DDoS tarafı. Veri sızıntısı kısmına gelirsek tehdit daha da büyüyor.”