Bildiğiniz gibi NFT furyası tüm hızıyla yayılım göstermeye devam ediyor. Şöyle bir durun… ve geriye doğru bir bakın! Gerçekten duracak ve önü kesilecek gibi değil. Çünkü her yeni güne uyandığımızda NFT sektörünün farklı ve yeni haberleri ile uyanıyoruz. Yani kendini geliştiriyor ve geliştirmeye devam edecek diyebilirim. Yeter ki insanoğlu ve teknoloji pozitif anlamda var olsun!
Bilenler için bilgi tazeleme, bilmeyenler içinse NFT kavramını kısaca özet geçeyim. Yerine bir yenisin koyulamadığı, eşi benzeri olmayan dijital bir eser, varlık demektir. Diyelim ki bir markete gidiyorsunuz ve canınız cips çekiyor ve aldınız yediniz (ımm afiyet olsun)… Rafta bir yenisi daha olduğu için tekrar tekrar alıp yiyebilirsiniz, yani aynı cipse tekrar tekrar sahip olabilirsiniz. Taa ki üretimi durdurulana kadar… Fakat Leonardo Da Vinci’nin resmetmiş olduğu ünlü “Mona Lisa” tablosuna öyle her canınızın istediğinde veya tekrar tekrar sahip olamazsınız. Çünkü o tablodan Dünya’da bir tane vardır ve ona tek bir kişi sahip olabilir. Buda cipsin tadı güzel olmasına rağmen değerinin düşük ama Mona Lisa tablosu Dünya’da tek olduğu için değerinin paha biçilemez olduğunu ortaya çıkarır.
Hemen hemen her metinde veya açıklamada NFT’lerin art çalışmaları üzerinden örneklendiğini görürsünüz. Çünkü NFT’lerin çıkış noktası, sanatsal tasarım yapan kişilerin normal hayattaki düzeninde işlevselliğini kaybetmeye başladığı anda, dijital ortama sıçramasıyla başlamıştır. Bu durum NFT sektörü ilerlemeye devam etse de bazı konularda kendini tekrarladığından, değişim göstermesi gerektiğinin sinyallerini vermiştir.
İşte tam da bu nokta da NFT sektörüne dinamiklik kazandıracak müzik NFT’leri ince ince hazırlıklara başlamış ve yılın kalan döneminde piyasaya girmeye can atmaktadır!
Yani Yeni Trend MÜZİK NFT’leri diyebilirim.
Hatırlarsanız bir müzisyen, hayranlarıyla sesini buluşturabilmesi için bir plak şirketi ile anlaşıp; plak, kaset veya CD olarak bunları çıkarması gerekiyordu ama teknoloji öyle hızlı bir şekilde ilerledi ki, bu fiziksel şeyler yerini Youtube, Spotify, Fizy, Deezer gibi platformlara taşıdı. Böylelikle bir yandan çok şey diğer yandan hiç bir şey değişmedi. Çünkü aradaki plak şirketleri yerini bu platformlara bırakırken, diğer yandan da müzisyenlerin bireysel olarak iş yapabilme potansiyelini ve bağımsız hareket edebilme fırsatını ortaya çıkardı. Lakin zaman geçtikçe sanata ve sanatçıya olan değeri daha fazla arttırmak ve yeni kazanç yolları oluşturmak için NFT sektörüne adım atmak gerekiyordu.
Yani müzikleri NFT’ler üzerinden dinletebilmek gerekiyordu!
Peki Müzik NFT’leri Niçin Bu kadar Önemlidir?
Müzik NFT’leri sayesinde tıpkı tasarımcıların yapmış olduğu art sanatlarına değer katıp, gelir döngüsü yarattıkları gibi müzisyenlerde müziklerini NFT parçalarına entegre edip belki 10 sn’lik, belki 30’snlik belki de bir parçanın tamamını dinleyebilir hale geleceğiz. Buda eski zamanlarda nasıl plak, kaset ya da CD koleksiyonu yapıyorsak, aslında NFT Dünya’sında hayranı olduğumuz sanatçıların NFT’lerini koleksiyon yapmamızı sağlayacak. Bununla kalmayıp sahibi olduğumuz NFT’ler sayesinde sanatçıların düzenlemiş olduğu konserlere, etkinliklere ekstra ekstra bilet almamıza gerek kalmayacak. Çünkü elimizde NFT’lerimiz olacak! Bu NFT’ler sayesinde sanatçı, hayran bağı belki de daha da kuvvetlenecek. Çünkü sanatçı çıkartmış olduğu NFT koleksiyonuna değer katabilmek ve hayranını içeride tutabilmek adına buluşmalar, söyleşiler, müzik organizasyonları, geziler ve aklınıza hayalinize gelebilecek bir çok şey.
Bu da hem sanatçının çıkarmış olduğu müzik NFT’sine değer katacak hem de hayranının onu yakından takip etmesine yol gösterecek. Yani Tarkan, 3333 adetten oluşan bir NFT koleksiyonu çıkardığında, o koleksiyona sadece 3333 kişi ulaşabilecek. Buda yukarıda saydığım şeylerin gerçekleşmesine ve bütün bunların dışında o NFT’nin maddi olarakta değerinin artmasına sebep olacak.
Peki sen hayranı olduğun sanatçının müziğini dinlemek için NFT’sini satın alır mıydın?
Bir sonraki yazımdan görüşmek üzere.
Ben Sercan.