Sıcak Gelişme: META (Facebook) Yapay Zeka Ürünü SeamlessM4T’ı Duyurdu!

Özet

  • SeamlessM4T, dünya genelinde en çok konuşulan 100 dil dahil olmak üzere çok sayıda dilde çeviri yapabilecek bir kapasiteye sahip olacak.

  • SeamlessM4T'nin farklı dilleri tanıma, farklı diller arasında konuşma çevirisi, metin çevirisi ve metinden sese çeviri gibi çok çeşitli özellikler sunması, kullanıcıların iletişim ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilir.

  • Meta, yapay zeka konusunda uzun bir geçmişe sahip ve bu alanda birçok projeye imza attı. Bu yeni SeamlessM4T çeviri modeli, bu şirketin yapay zeka ve dil işleme alanındaki çalışmalarının bir devamı.

  • Piyasaya Etkisi: Pozitif
16:41
22 Ağustos 2023

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta, bugün yaptığı açıklamada yapay zeka ürünü SeamlessM4T’yi tanıttı. İnsanların farklı dillerle konuşma ve metin yoluyla zahmetsizce iletişim kurmasını sağlayan ilk hepsi bir arada çok modlu ve çok dilli yapay zeka çeviri modeli SeamlessM4T, birçok özelliği ile çeviri programları arasında dikkatleri üzerine çekecek.

Meta Yeni Ürünü SeamlessM4T’yi Tanıttı

Meta bugün yaptığı duyuruda yapay zeka ürünü olan SeamlessM4T’yi tanıttı. Buna göre dünyada en çok konuşulan 100 dili de destekleyecek olan SeamlessM4T, bu diller için birçok özelliği kullanıcılarına sunacak. Bunlar; konuşulan dili tanıma, farklı dillerde konuşmadan konuşmaya çeviri, metinden metine çeviri ve metinden sese çeviri destekleri olarak kamuoyuna sunuldu.

Meta’ya göre çeviri programlarının birçoğu dünya üzerindeki dillerin çok azını kapsamakta ve farklı bir dilden dile çeviri ya da metinler arası çeviri destekleri neredeyse yok denecek kadar az. Ancak yapay zeka destekli SeamlessM4T sayesinde bu sorunlar ortadan kaldırılacak. Şirkete göre SeamlessM4T’nin tek sistem yaklaşımı hataları ve gecikmeleri azaltarak çeviri sürecinin verimliliğini ve kalitesini artırıyor. Bu da farklı dilleri konuşan insanların birbirleriyle daha etkin bir şekilde iletişim kurmasını sağlıyor.

Meta’nın İlk Projesi Değil

Geçtiğimiz yıl, 200 dili destekleyen bir metinden metne makine çevirisi modeli olan No Language Left Behind’ı yayınlayan Meta, o zamandan beri çeviri sağlayıcılarından biri olarak Wikipedia’ya entegre edildi. Ayrıca, yaygın olarak kullanılmayan bir dil olan Hokkien için ilk doğrudan konuşmadan konuşmaya çeviri sistemi olan Evrensel Konuşma Çevirmeni’nin bir demosunu paylaştı.  Bu yılın başlarında ise 1.100’den fazla dilde konuşma tanıma, dil tanımlama ve konuşma sentezi teknolojisi sağlayan Massively Multilingual Speech’i tanıtıldı.

SeamlessM4T tüm bu projelerden elde edilen bulgulardan yararlanarak çok çeşitli sözlü veri kaynaklarında son teknoloji ürünü sonuçlarla oluşturulan tek bir modelden kaynaklanan çok dilli ve çok modlu bir çeviri deneyimi sağlamayı amaçlıyor. Meta’nın attığı bu adım ile yapay zeka destekli projelerin çeşitlenmesi ve popülerleşmesi kaçınılmaz gibi duruyor. Bu nedenle yapay zeka destekli altcoin furyasının tekrar başlaması hem altcoin yatırımcılarını hem de yapay zeka projelerini olumlu yönde etkileyecektir.

Haberlerimizi Telegram, Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Araştırma Makaleleri
İlgili Yazılar