Kripto paralarla alakalı sürekli olarak açıklamalarda bulunan IMF, yeniden gündeme oturdu. Bitcoin 37.000 doların altına gevşedi. Elbette son düşüş sadece IMF’in açıklamasıyla ilişkili değil, dün FED tarafından yapılan açıklamalar fiyat hareketinin temel nedeni olarak kabul ediliyor. Peki IMF bugün yaptığı açıklamalarda kripto paralarla ilgili nelere değindi?
IMF Kripto Para Açıklaması
Uluslararası Para Fonu, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bitcoin‘i yasal ihale olarak benimsemesinin ülke ve bölge için bir dizi zorluk oluşturduğunu söyledi. Hükümet geçen hafta, ülkenin El Salvador’dan sonra kripto para birimini benimseyen ikinci ülke olacağını duyurdu. Karar, muhalefet partilerinden eleştiri aldı ve Orta Afrika Cumhuriyeti de dahil olmak üzere altı ülke tarafından kullanılan ortak bir para birimini yöneten bölgesel merkez bankasına danışılmadan alındı.
Hükümet, Bitcoin’i yasal bir ihale olarak benimsemenin CAR’ın ekonomik toparlanmasını ve büyümesini teşvik ederken, aynı zamanda on yıl süren bir iç savaşın harap ettiği ülkeyi istikrara kavuşturacağını düşünüyor. Afrika Kalkınma Bankası’nın bu yıl %5,1 büyüyeceğini tahmin ettiği 2,3 milyar dolarlık ekonomi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın İnsani Gelişme Endeksi’nde 189 ülke arasında 188. sırada yer alıyor. 4,8 milyon insanından sadece 557.000’inin İnternet’e erişimi olan ülke, düşük yaşam beklentisi ve aşırı yoksulluğa sahip.
IMF Kripto Paralara Neden Karşı?
Dünya Bankası ve IMF sık sık kripto paraları hedef alan açıklamalarla gündeme geliyor. Hatta yakın zamanda “kripto paraların bir grup zengin tarafından fakir ülkelerdeki insanların parasını almak için şişirildiği” iddiasını bile ortaya attılar. Orta Afrika Cumhuriyeti ise büyük yasal, şeffaflık ve ekonomik politika zorluklarına işaret edilerek kararından vazgeçirilmeye çalışıldı.
IMF personeli, yeni yasanın getirdiği endişeleri ele alma konusunda bölgesel ve Orta Afrika Cumhuriyeti makamlarına yardımcı oluyor. Küresel finans sisteminin ayakta kalması bankalardaki sıcak paraya bağlıdır. Kripto paraların global ölçekte yaygınlaşması ise önemli miktarda nakdin sistemin dışına çıkarılması anlamına geliyor. Buna göre geleneksel finans devleri ya kripto paralar entegre olacak ya da tarihinin en büyük çöküşünü izleyecek. Elbette bu uzun vadede kripto paraların milyarlarca insan tarafından aktif olarak kullanıldığı bir dünyada mümkün olacak. Kimilerine göre bir hayal olan bu beklenti, IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların kabusu olmaya devam ediyor.