Geçen ay Tron‘un kurucusu olan Justin Sun, düzenleyicilerin yargı yetkisi olmadığı gerekçesiyle davanın rededdilme talebinde bulunmuştu. Bu girişimden sonra, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Sun’a karşı yeni bir hamle yaptı. SEC, Sun’ın ABD’ye yoğun bir şekilde seyahat ettiğini ve davaya yön verdiğini iddia etti. SEC’in iddialarına bir bakalı.
SEC Tron Kurucusu Justin Sun İle İlgili Şikayet Dilekçesi Sundu
Düzenleyici kurum, Manhattan’daki bir federal mahkemeye gönderdiği tadil edilmiş şikâyet dilekçesinde, Sun’ın ve kontrol ettiği diğer işletmelerin, kasıtlı olarak ABD’de ve ABD’ye yönelik eylemlerde bulundukları için kişisel yargı yetkisine sahip olduğunu savunuyor.
SEC, Sun’ın 2017 ve 2019 yılları arasında New York City, Boston, Massachusetts ve San Francisco’ya yaptığı iş gezilerinde ABD’de toplamda 380 günden fazla zaman geçirdiğini iddia etti. Bu seyahatlerin, Sun’un “alter ego” firmaları olarak adlandırılan Tron Vakfı, BitTorrent Vakfı ve Rainberry adına yapıldığı iddia edildi.
SEC’in İddiaları
SEC, geçen ay açtığı ilk davada Sun ve şirketlerinin Tron Vakfı aracılığıyla kayıtsız menkul kıymetler sattığı iddialarını yineledi. TRX ve BitTorrent (BTT) token’ları ile Sun’ın “manipülatif yıkama ticareti” yaptığını iddia etti.
SEC, TRX ve BTT‘nin Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan tüketicilere ve yatırımcılara tanıtıldığını, sunulduğunu ve satıldığını iddia etmeye özen gösterdi. SEC ayrıca “Sun’ın TRX ve BTT’nin tanıtıldığı, sunulduğu ve satıldığı süre boyunca Amerika Birleşik Devletleri’ne yoğun bir şekilde seyahat ettiğini” de ekledi.
Yıkama (Wash) İşlemleri Bu Borsada
SEC ayrıca, Sun’ın iddia ettiği TRX wash işlemlerinin Seattle merkezli kripto borsası Bittrex’te gerçekleştiğini iddia etti. Mart ayı sonlarında, Çin doğumlu Sun, SEC’in ABD menkul kıymet yasalarını “ağırlıklı olarak yabancı davranışlara” uyguladığını ve kendisi veya Singapur merkezli Tron Vakfı üzerinde yargı yetkisi olmadığını savunarak davanın reddedilmesini istedi.
Sun ayrıca kripto para birimleri TRX ve BTT token’larının “tamamen yurtdışında” satıldığını ve satışların ABD piyasasında yapılmadığını ifade etti. Sun ayrıca SEC’in iddialarında token’ların “başlangıçta herhangi bir ABD sakinine teklif edildiğine veya satıldığına” dair bir ifadenin olmadığını da belirtti.