Takvimler günlerden 6 Mart 2014 gösteriyordu ki dünyaca meşhur Haberleriweek dergisinin editörü Leah McGrath Goodman imzalı bir haber, tüm kriptopara aleminde gümbür gümbür yankılanacak şekilde internete düştü.
Haberin iddiası çok netti: Bitcoin’in ve dolayısıyla tüm diğer modern kriptoparaların babası sayılabilecek Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği haberin yazarı tarafından yapılan araştırmalar sonucunda ortaya dökülmüş ve hatta muhabir bu kişiyle görüşüp, adeta saklandığı karanlıklardan ortaya çıkmasını sağlamıştı.
Elbette bu haberin yayınlanmasıyla birlikte, Bitcoin forumları, tartışma platformları, sosyal medya ve internette Bitcoin ve kriptopara konularında merak sahibi insanların toplandığı her yerde tabiri caizse kızılca kıyamet koptu.
Peki sonuç? Kimliği tüm dünya tarafından merak edilen ve Satoshi Nakamoto ismi arkasına gizlenen kişi, Haberleriweek’in iddiasına göre kimdi?
Satoshi Nakamoto’nun Gerçek Kimliği…
…Satoshi Nakamoto!?
…Satoshi Nakamoto!?
Şaşırtıcı ama haberin içeriğine göre Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği, tam olarak da buydu. Anne ve babasının doğumunda kendine verdiği isim olan Satoshi Nakamoto’yu 20’li yaşlarında değiştirip 1973 yılında “Dorian Prentice Satoshi Nakamoto” ismini almış ve o günden itibaren tam adını “Dorian S. Nakamoto” olarak kullanmaktaymış.
Haberin yazarı Leah Goodman’ın bu bilgiye nasıl ulaştığı ise ayrı bir tartışmanın konusu. Goodman, ABD’de yaşayan (ve uzun yıllardır yaşamış olan), Satoshi Nakamoto adındaki pek çok kişinin bilgisini, sosyal medya hesaplarını ve geçmişlerini inceleyerek pek çok kişiyi listeden eledikten sonra, geçmişi, ilgi alanları ve iş tecrübesi Bitcoin’i yaratmaya uygun olan Dorian Prentice S. Nakamoto’yu gözüne kestirmiş.
Nakamoto’nun e-mail adresine sıklıkla alışveriş yaptığı bir online satış mağazası aracılığıyla ulaşmış. Nakamoto’nun en büyük ilgi alanlarından biri olan model trencilik ile ilgili malzemeler satan bu dükkan, şahsın kişisel e-mail bilgisini 3. Bir şahısa neden ve nasıl vermiş, bu da büyük bir tartışma konusu tabi ki. En nihayetinde, Goodman, Bitcoin’in yaratıcısı olduğunu düşündüğü Nakamoto ile model trenleri bahane ederek e-mail yazışmaları üzerinden yavaş yavaş muhabbetini ilerletmiş ve bir süre sonra git gide muhabirin ısrarcı sorularından bıkan Nakamoto, konunun Bitcoin’e gelmesi üzerine irtibatı komple koparmış. Tabi bunda en büyük etkinin, Goodman’in dayanamayıp Nakamoto’nun geçmiş iş tecrübeleri ve Bitcoin hakkında sorular sormaya başlamış olması en büyük faktör. Haberi hazırlayan Leah Goodman, bununla sınırlı kalmayıp Nakamoto’nun akrabalarına da Satoshi ve Bitcoin hakkında sorular yöneltmeye başlamış. Haberde iddia ettiği üzere şahsın akrabalarından Nakamoto’nun Bitcoin üzerinde çalışmış olduğunu “reddedeceğine” ve kendisinin aslında fazlasıyla içine kapanık bir insan olduğuna dair uyarılar almış.
Bütün bu olan bitenler sonucunda ise, Goodman, Nakamoto’nun evinin önünde pusuya yatıp, Bitcoin’in yaratıcısı olduğunu düşündüğü adam ile yüz yüze görüşmeyi denemiş.
Hikayenin bundan sonrası ise epey karışık, kapısının önünde kendisine pusu kurmuş bir muhabirin olduğunu farkeden Dorian Nakamoto, durumdan rahatsız olup polis çağırıyor ve muhabir Goodman’ın iki arada bir derede sıkıştırdığı Bitcoin’i yaratıp yaratmadığı sorusuna;
“Bu konuyla bir alakam kalmadı ve bu yüzden de yorum yapamam” ve “Artık bu konuyla başkaları ilgileniyor, benim bir bağlantım kalmadı” şeklinde cevap veriyor.
Goodman’ın yorumuna göre, olay yerine Nakamoto tarafından çağırılan iki polis memuru da bu konuşmaya şahit.
Haberleriweek haberinin yayına verilmesinden kısa süre sonra ise ortaya çıkan tartışmaların net bir cevap aradığı başlıca iki soru vardı. Gerçekten bu Nakamoto, Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto muydu? Eğer değilse, haberi hazırlayan Goodman, konuyla hiçbir ilgisi olmayan bir kişiyi, gerçek Satoshi’nin elinde bulundurduğu varsayılan milyonlarca dolar değerindeki Bitcoin’in sahibiymiş gibi lanse edip, kötü niyetli insanların hedef tahtasına getirmemiş miydi?
Bulunan şahıs gerçek Satoshi olsa bile, kimliğini gizli tutmak isteyen bir kişinin bu şekilde ortaya çıkartılması ne kadar etikti, o da ayrı bir tartışma konusu elbette.
Bu tartışmaların ciddi anlamda henüz alevlendiği haberin yayınlanmasına müteakip ilk 48 saatte, gerçekten şaşırtıcı birkaç olay gerçekleşti.
Bunlardan bir tanesi, Dorian S. Nakamoto’nun kardeşi olduğunu iddia eden bir şahsın, reddit.com ‘un Bitcoin bölümünde açtığı konu başlığı ve ağabeyinin aslında aranan Nakamoto olmadığı yönündeki açıklamasıydı. Bu durum, aslında muhabir Goodman’in haberinde iddia etmiş olduğu ve aile fertlerinden aldığı bilgilere ve ipuçlarına tam anlamıyla ters düşüyordu. Bu noktada birilerinin yalan söylediği iyice ayyuka çıkmıştı fakat yalanı söyleyen, ya da daha doğrusu “kıvıranın” kim olduğu konusunda bir fikir birliğine varmak mümkün değildi…
İkincisi olay ise, çok daha şaşırtıcıydı. İnternetteki hesaplarında yıllardır sessizliğe bürünmüş olan “gerçek” Nakamoto, eski bir hesabından “Ben Dorian S. Nakamoto değilim” şeklinde tek cümlelik bir açıklama yaptı.
Video: Dorian S. Nakamoto – Associated Press muhabirine “O Nakamoto ben değilim” açıklaması yaparken.
Bu noktada iki ihtimal olduğunu belirtmekte fayda var. İlki, iki Nakamoto’nun da aynı şahıs olduğu fakat gündeme gelmekten rahatsız olduğu için dikkat dağıtmak amacıyla böyle bir açıklama yaptığı ihtimali. İkincisi de, söz konusu hesap (ki basit bir forum hesabı) bir başkasının eline geçti ve bu şekilde, herhangi bir geçerliliği olmayan bir açıklama yapıldı.
İşin aslı şu ki, zaten bu online açıklama, Satoshi’nin sahibi olduğu kriptografik anahtarlar ile imzalanmadığından, gerçek olduğu konusunda net bir fikir sahibi olmamız için yeterli değil ve bir delil niteliği taşımıyor.
Fakat bu konu tabi ki bununla kapanmıyor. Geçtiğimiz günlerde Dorian S. Nakamoto, avukatı aracılığı ile Haberleriweek’de yayınlanan haberi tamamen reddettiğini, haberde anlatılanların gerçekleri çarpıttığını ve olayların böyle gelişmediğini, kendisinin ve ailesinin hayatlarının tehlikeye atıldığını ve maddi ve manevi zarara sokulduklarını belirtti. Bu aynı zamanda, şahsın Haberleriweek’e tazminat davası açacağı yönünde bir haberci olarak algılandı.
Sonuç olarak, halen Satoshi Nakamoto’nun kimliğinden yüzde yüz emin değiliz ve her ne kadar yalanlamalar olsa da, gerçekten de Dorian S. Nakamoto’nun, Bitcoin’in kurucusu olan Nakamoto olup olmadığı konusunda kafalarda soru işaretleri mevcut. Yine de elbette, bu kadar zeki bir insanın nasıl olup da hem gizli kalmak için bu kadar çaba gösterirken hem kendi adının basit bir varyasyonu ile ön plana çıktığı anlaşılabilmış değil. Ayrıca Dorian S. ‘in mevcut hayat şartları göz önünde bulundurulunca, Bitcoin’in kurucusu olduğu yine pek de inandırıcı gelmiyor. Gerçi bunun sebebi, hepimizin gözünde Satoshi Nakamoto’nun kimliğini gizleyen adeta bir süper kahraman gibi hayal etmiş olmamızın da büyük etkisi var.
Yine de Bitcoin, her ne kadar kripto para konsepti ilk defa Nakamoto tarafından ortaya atılmış olmasa da, kendisi tarafından ne kadar dahice bir şekilde uygulandığı ve hayata geçirildiği düşünülürse, bu şahsın, yani gerçek Nakamoto’nun gizli kalmak istediği sürece bu kadar kolay tuza düşüp bulunma ve kimliğinin ortaya çıkarılma ihtimali bana kalırsa zayıf görünüyor.
Bu yaşlı adam gerçekten de Bitcoin’in kurucusu mu bilinmez ama, gerçek Nakamoto (ya da kimler…) ise, 21. Yüzyılın en büyük icatlarından birine imza attığı kesin ve bu durum, bir kişinin gerçek kimliğinden bağımsız ve çok daha büyük bir fikir ve uygulama olarak, onu oluşturan parçaların bütününden büyük bir öneme sahip.