UCLA’da ekonomi profesörü Bhagwan Chowdhry Nobel Ekonomi Ödülüne Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’yu aday gösterdiğini twitter üzerinden açıkladı.
Chowdhry, sonrasında Huffington Post’ta düşüncelerini açıklayan bir yazı yayımladı. Nobel’in gizli adaylık formu gönderdiği ve aralarında tüm dünyadan çokça profesörün de bulunduğu yaklaşık 3000 kişiden biri olan ve Nobel komitesi tarafından bu sene ilk kez adaylık seçim formu aldığını belirten Chowdry, Nakamoto’nun tanınmamasına ve onunla nasıl iletişime geçileceğinin bilinmemesine rağmen kararının dayanak noktasını açıkladı.
“Ödül için Nakamoto’yu yazma konusunda tamamen ciddiyim. Bitcoin’in icadının devrimden farklı olduğunu düşünmüyorum. Satoshi Nakamoto’nun icadı para algımızı değiştirmenin yanında merkez bankalarının parasal politikaları yönetmedeki rolünü de altüst edecek gibi görünüyor. Western Union gibi yüksek masraflı para transfer hizmetlerini kullanılmaz hale getirecek ve Visa, Mastercard ve Paypal gibi aracı kurumların dayattığı %2-4 arası işlem vergilerini ortadan kaldıracak. Bunun yanı sıra öyle görünüyor ki noterlerle uğraştıran ve üçüncül, aynı zamanda pahalı ve zaman alıcı hizmetleri ve yasal sözleşmelerin şeklini bütünüyle değiştirecek.”
Bhagwan Chowdry bir yıldır sürekli dijital paralarla ilgili tweet atıyor. Ayrıca Bitcoin’i yücelten ve Bitcoin’in muhtemel gelişme yönlerini işaret eden yazılar yazıyor.
“Kara para aklama ve benzeri şeylerin korkusuyla geleneksel paraya alternatif elverişli, güvenli, masrafsız dijital yöntemlerin gelişmesi ve yaygınlaşması hususunda cesaret kırıcı davranırsak, bağımsız dijital paraların ve ödemelerin meydana getireceği finansal kapsamdan fazlasıyla yararlanabilecek milyonlarca yoksul insanı haklarından mahrum etmeye devam etmiş oluruz.”