Cuma günü yayınlanan bir rapora göre, söz konusu tartışmalar, geleneksel ödeme altyapısının şu anda sınırlı olduğu göz önüne alındığında, Rusya’nın uluslararası ortaklarla olan işletmelerini canlandırmak amacıyla şu anda buna yönelebileceği konuşuluyor.
Uluslararası yerleşimler için takas işlemleri olarak bu tür kripto para birimlerinin kullanılması konusu aktif olarak tartışılıyor. Birleşik Rusya tartışma platformu sırasında Maliye Bakanlığı maliye politikası departmanı müdürü Ivan Chebeskov ise şu açıklamayı yaptı.
“Kripto paraların mülkiyet olarak kabul edilmesi durumunda, prensip olarak, bu tür kripto para birimi ile takas işlemleri çerçevesinde, dış ekonomik faaliyet üzerinde işlem yapmak mümkün olacaktır.”
Savaşın Etkileri ve Gelecek
Rus-Ukrayna savaşının keskin bir şekilde tırmandığını gösteren bu yılın başlarında Ukrayna’nın işgalinin ardından, Rusya’ya NATO müttefik ülkelerinden çok sayıda yaptırım uygulandı. Seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması dışında ABD, AB ve diğer müttefikler, büyük Rus bankalarının swiftten kesilmesi ve Rusya’dan ithalatın aşamalı olarak durdurulması da dahil olmak üzere bir dizi mali yaptırım belirledi. Bütün bunlar, Putin’in işgali durdurması için Kremlin’i felce uğratmayı amaçlıyordu.
Bu önlemlere cevaben, Rusya, ülke tarafından kullanımlarını kısıtlamaya çalışan karşıtlarına rağmen, uluslararası işlemleri yürütmek için kripto para birimlerini kullanmaya yavaş yavaş ilgi gösteriyor. Yetkililer, “Bu konu tartışılıyor ve bana öyle geliyor ki, klasik, geleneksel ödeme altyapısında uzlaştırma olanaklarımız sınırlı olduğu için ilgiyi hak ediyor” açıklamasında bulundular.
Mart ayında ülkedeki kıdemli bir milletvekili olan Pavel Zalvany, Rusya’nın “dost” ülkelerden petrol ve gaz ihracatı için Bitcoin veya yerel para birimlerini kabul etmeyi düşündüğünü belirtti. Öte yandan, “dost olmayan” ülkelerin sadece Ruble üzerinden enerji ihracatı almasına izin verilecek diye de ekledi. O sırada Bay Zalvany, ülkenin uluslararası ödemeleri çözmenin alternatif yollarını araştırdığını ve kripto para birimlerinin öncelikli olduğunu söylemişti.
Müttefikler Ne Diyor?
Uluslararası yerleşimler için kripto para birimleri kullanmak, çoğu yüksek büyüme varlıkları olarak kabul edildiğinden Rusya’ya fayda sağlayabilirken, uzmanlar riskler olduğu konusunda uyardılar. Birincisi, Bitcoin oldukça değişkendir ve Euro ve ABD doları gibi doğal gaz-geleneksel para birimlerinin ticaretinde zorluklara neden olabilir.
Rusya’nın en yakın müttefiklerinden biri olan Çin, kripto para birimleriyle, özellikle de Bitcoin’i ödemeler için kabul etmesini açıkça sınırlayan Bitcoin ile kendi karışıklıklarına sahipti. Diğer ülkeler, Rusya’nın uluslararası toplum tarafından misilleme yapılması korkusuyla kripto para birimleri kullanma önerisini de reddedebilir.