Blockchain teknolojisi üzerinde bulunan bloklardaki matematiksel doğrulama işlemlerinin farklı tekniklerle çözümlenmesi, kripto madenciliği olarak adlandırılıyor. Madencilik yapan kullanıcılar blockchain üzerinde bulunan yeni işlemleri doğrulayarak kripto para biriminin sürekliliğine katkı sağlıyor. Kripto madenciliğinde Amerika Birleşik Devletleri 1. sırada yer alıyor. Kazakistan 2. sırada yer alırken, Rusya ise bu sıralamada 3. oluyor.
Rusya Ticaret Odası başkanı Sergey Katyrin, ülkenin Maliye Bakanı Anton Siluanov’a bir mektup gönderdi. Katyrin bu mektupta, kripto madenciliğinin bir işletme olarak tanınması ve kripto para birimlerinin dijital bir değer olarak tanınması çağrısında bulunuyor. Ayrıca kriptonun dijital bir değer olduğu diğer ülkelerdeki deneyimlerin de araştırılmasını istiyor.
Rusya Ticaret Odası, hükümete kripto madenciliğini yasallaştırmasını ve bunu bir iş olarak tanınmasını tavsiye ediyor.
Ticaret Odasının Mektubundaki Ayrıntılar
Katyrin ayrıca, kriptoyla ilgili mevcut görüşlerin değiştirilmesini, bu gri bölgeden çıkılmasını, vergilendirmenin uygulanmasını ve diğer zorunlu ödemelerin gerekli olduğunu söylüyor. Mektupta aynı zamanda bu gelişmelerin yasadışı elektrik kullanımını azaltacağı da belirtiliyor.
Başkan Katyrin, milletvekillerini madenciler tarafından üretilen kripto para birimlerinin nasıl yasal statüye ulaşabileceğini ve bir ödeme aracı olarak kriptonun kabul edilmesini araştırmaya davet ediyor. Katyrin ayrıca Ruble’nin egemenliğini reddetmeyip, kriptonun bir varlık değeri olarak araştırılması gerektiğini vurguluyor ve şunları söylüyor:
“Kripto paraları transfer ve ürün satın alımında yasal olarak kabul eden ülkeler incelenmelidir.”
Rusya Kripto Paralara Artık Sıcak Bakıyor
Rusya henüz kripto piyasası için net bir tutum sergilemiyor. Örneğin Hindistan, kripto üzerinde %30 vergilendirme uygularken, Çin kripto paraları tamamen yasaklıyor.
Rusya, kripto varlık sınıfında kararsız bir duruş sergiliyor. Ülkenin yetkililerine göre, Bitcoin‘i yasal varlık olarak görmüyor ve asla görmeyecek. Rus merkez bankası ise kamuoyunda ağır tepki almasına rağmen kriptoyu yasaklamayı öneriyor.
Ancak son gelişmeler daha olumlu görünüyor. 28 Ocak’ta Rus makamları toplantı yaparak kripto düzenlemesi için bir yol haritası oluşturmayı kabul ettiğini açıklıyor. FSB güvenlik servisine göre bu bakanlıklar; finans, ekonomi, teknoloji ve içişleri bakanlıklarından oluşuyor.
Başkan Vladimir Putin, tüm raporların ardından milletvekillerinden konuyla ilgili bir fikir birliğine varmalarını istiyor. Bir araştırmaya göre Rus nüfusunun yaklaşık %7’si kripto paralara sahip, bu nedenle benimseme arttıkça düzenlemelerin bir öncelik haline gelmesi bekleniyor.