Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev, uzun zamandır beklenen kripto para birimlerine ilişkin düzenlemelere ışık tuttu. Yetkililer, ‘kripto para’ ve ‘token’ gibi terimlerin, yasal terimler olan ‘dijital para’ ve ‘dijital hak’ terimleriyle nitelendirileceğini açıkladılar. Bu konuyla ilgili yasa tasarısı da Duma’ya sunuldu.
Çözümlenemeyen sorular ve benimsemeyi erteleyen kurumlar dolayısıyla Rusya’nın kripto para düzenlemeleri üzerindeki çalışmaları bir süredir devam ediyor. ICO’ları ve madenciliği tanımlayan yasa tasarısı daha önce Duma’ya sunulmuştu. Ayrıca kripto para işlemlerinin düzenlenebilmesi için yurttaşlık yasasında değişiklik önerisi de daha önce gündeme gelmişti. Parlamentskaya Gazeta’ya göre ise Finans Piyasası Komitesi tarafından hazırlanan token satışlarının yasallaştırılması ile ilgili yasa da kabul edildi ve 22 Mayıs’ta onaylanacak.
Kripto paralar neredeyse tüm dünya tarafından yasaklanmaya çalışılsa da günümüzde kripto topluluklarının ötesine geçerek büyük bir popülerlik kazanmış durumda. Dimitry Medvedev’in açıklamalarına göre Rusya’nın ‘dijital finansal varlıklar’ üzerindeki yeni düzenlemelerinde günlük, alışılagelmiş terimler kullanılmayacak. Devlet başkanı bunu şöyle açıklıyor:
Temel hükümleri sağlamlaştırmalı ve bunları hukuk diline uyarlamalıyız. Bu yüzden ‘kripto para’ ve ‘token’ gibi yaygın ifadeler yerine ‘dijital para’ ve ‘dijital haklar’ gibi daha yasal kavramlar geliştiriyoruz.
Her şeyi düzenlemek, ters etki yaratabilir
Medvedev açıklamasında, ruble’nin gelecekte de Rusya’nın tek yasal ödeme aracı olacağını ancak ‘dijital ortamda yapılan anlaşmaların da artık görmezden gelinemez bir gerçek’ olduğunu vurguladı. Medvedev’e göre yeni düzenlemelerle, suiistimallere karşı yargı koruması sağlanacak, varlıkların kontrolsüz dijital ortamlara aktarılması önlenecek ve vergilendirmeler için bir temel oluşturulacak.
Bunun yanında Devlet Başkanı, her şeyi düzenlemeye yönelik hareketlerin dijital dünyada etkili olmadığını ve bu yöndeki gelişmelerin önünü kesmeyecek, esnek yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Medvedev bu durumu, “Dijital ortamda yasaklar işe yaramıyor çünkü bu ortamdaki kişiler bu yasakları kolayca aşabiliyor. Yani yasakları uygulamak oldukça zor.” sözleriyle açıkladı ve şu şekilde devam etti:
Dijital dünyadaki her şeyi düzenlemeye yönelik girişimler kesinlikle zarar veriyor ve gerçekçi değil. Dijital dünya çok hızlı değişiyor. Biz de bu alanın gelişimine müdahale etmeden bazı temel terimleri belirleyerek esnek bir yasa hazırlamalıyız. Bu dengeyi sağlamak muhtemelen çok zor olacak.
Düzenleyiciler, kripto para ATM’lerini kimlerin kullandığını bilmek istiyor
Duma’da bu gelişmeler olurken, diğer kurumlar da kendi düzenleyici çerçevelerini öne çıkarmaya çalışıyor. Rusya federal mali düzenleyicisi Rosfinmonitoring, kripto para borsaları ve ATM’lerini kullanan kişiler için zorunlu kimlik uygulaması getirilmesi konusunda ısrarcı.
Kurumun yönetici yardımcısı Vladimir Glotov’a göre, halihazırdaki kimlik doğrulama prosedürleri kripto para yatırımcıları için de geçerli olması gerektiğini şöyle açıklıyor:
Bizim işimiz, kişiyi tanımak, işlemlere bakmak ve kara para aklama ya da terörizm finansmanı ile ilgili bir işlem olup olmadığını araştırmak. Bu yüzden çok dikkatliyiz ve her görüşmeye katılıyoruz.
Ayrıca Glotov, kripto para düzenlemelerinin kapsamının genişletilmesine sıcak baktığını da ekliyor.