Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz günlerde, ICO’lara ve kripto madenciliğine yönelik hazırlanan ve 2018 yılının Temmuz ayına kadar tamamlanması öngörülen bir düzenlemeyi imzaladı.
Yerel bir haber ajansı RNS’e göre Kremlin basın hizmetleri bu hamleyi resmi bir şekilde açıkladı. Buna göre düzenleyici yasaları içeren ICO’lar, uzun vadede düzenlenmiş IPO’lar (Initial-public-offering/İlk halka arz) haline gelecek.
Ayrıca devlet, Kremlin’in “dijital teknoloji” olarak tanımladığı çeşitli terimleri yasal bir şekilde tanımlayacak. Bu terimler; dağıtımlı kimlik teknolojisi, kripto para, token ve akıllı kontrat gibi kavramları içeriyor.
Üstelik RNS’e göre, merkez bankasıyla finansal teknoloji şirketlerinin ortaklıklarına ilişkin özel bir düzenleyici sistem fikri de su yüzüne çıktı.
VTB Bank: Müşteriler “çok tehlikeli” olan kripto parayla ilgilenmiyor
Rusya Devlet Bankası VTB Bank, ülke genelindeki müşterilerinin “Bitcoin’e fazla ilgi duymadıklarını” ifade etti.
CNBC’ye konuşan bankanın CEO’su Andrey Kostin; bankanın uluslararası bölümünün CEO’su Riccardo Orcel’e, yaygın inancın aksine gerçek kullanımın oldukça düşük olduğunu ve kripto paraların “çok tehlikeli” olduğunu söyleyerek katıldı.
Orcel şu ifadelere yer vermişti:
“Basında belirtine göre Bitcoin’e yönelik bir ilgi mevcut ancak dürüst olmak gerekirse ben Rusya’da Bitcoin’e yönelik büyük bir ilgi göremiyorum.”
Kostin ise kripto paralar hakkında “bir miktar şüpheci” olduğunu ifade etti. Ayrıca insanları şu ifadelerle uyardı:
“Kripto paralarda pek çok spekülatif faktör görüyoruz ve bence bu çok tehlikeli. Devletler bu sektörü nasıl düzenleyeceklerine karar verene kadar bu alan, yatırımcılar için oldukça tehlikeli olacak.”
Kostin’in bakış açısı Rus politika çevrelerinde oldukça geniş bir yankı buldu. Güncel bir düzenleme paketi yıl sonuna kadar yürürlüğe girecek. Ancak politikacılar tarafından yapılan, kripto paralara düzenli erişimi kısıtlamaya yönelik açıklamaları belirtmekte de fayda görüyoruz.
Öte yandan Bitcoin, Ethereum ve ICO’lar ülkedeki yerini bariz bir şekilde aldı. Restoran menülerinden vodka şişelerine kadar uzanan kripto içerikli temaların bunu doğrular nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.
Üstelik Rusya’daki bir Burger King bu yıl, kendi kripto parasını (Whoppercoin) tedavüle çıkaran ilk fast-food devi oldu. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank geçen hafta, Ethereum Girişim Antlaşmasına resmi bir şekilde katıldıklarını duyurmuştu.
Kaynak: Cointelegraph