20 Mart tarihinde Rus Parlamento’sundan geçen yasa tasarısına göre, ICO’lar ve madencilik düzenleme altına alındı. Ancak kripto paraların bir para birimi olarak değil de “dijital finansal varlık” olarak görülmesinin doğuracağı bir takım sonuçlar var. Bu sonuçlara bir örnek gösterecek olursak, yerli halk veya turistler, Rusya sınırları içerisinde dijital paralarla mal veya hizmet alımı yapamayacaklar.
Yasa tasarısı, bu tip dijital finansal varlıkların yasal statüye kavuşması ve blockchain temelli teknolojinin güvenliği ile ilgili birtakım önlemlere de değiniyor. Rusya Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bu tasarı, dijital token’lar ile kripto para birimleri arasındaki farkları üretici sayısı bazında bir ayrıma tabi tutuyor. Örneğin; madenciliğin bir veya birden çok kişi olarak yapılması gibi.
Ayrıca tasarı, token ve kripto para birimlerinin lisanslı borsalarda geleneksel para birimlerine dönüştürülebilmesi gibi borsa süreçlerini çok kapsamlı olarak ele alıyor. Dijital finansal varlıkların sadece lisanslı borsalarda alım satımına izin verilmesi gibi düzenlemeleri de içeriyor.
Bu tasarıya baktığımızda, Rusya’da kripto para birimlerinin bir ödeme aracı olarak kabul edilemediği sonucuna ulaşıyoruz. Çünkü bu tür dijital varlıklar para yerine geçmiyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise Bitcoin’i, “quasi money” yani “yarı para” veya “sözde para” anlamına gelen terimle tanımlıyor.
Forbes’e konuşan Blockchain crowdfunding websitesi KickICO’nun İcra Kurulu Başkanı Anti Danilevski şunları söylüyor;
Bu tasarının asıl amacı, kripto paraları yasaklamak değil, bu konulara bir düzenleme getirmektir. Bu da Rusya için çok iyi bir haber. Bir şirket olarak yasal çerçeve içerisinde hareket etmek bizim için çok önemli… Bu durumda kurallar ne kadar netleşirse, ICO sahiplerine, projelerini başka ülkelerde gerçekleştirmek yerine burada gerçekleştirmeleri için bir zemin hazırlamış oluruz.
Tasarıya göre bir başka önlem olarak, ICO’lar akredite olmayan yatırımcıların yatırımlarını sınırlandırıyor. Nitelikli yatırımcı olarak sayılmayan bireysel yatırımcılar en fazla 50.000 Ruble (900$)’a kadar yatırım yapabiliyorlar. Danışmanlık firması KeyICO’nun ortağı Olga Sorokina bu konuda şunları söylüyor;
Bu tasarı kesinlikle meclisten geçmeli. Geçtikten sonra mutlaka iyileştirmeler yapılmalıdır. Çünkü en azından bu tasarıda, gelecekteki kanunun bir taslağını, şekil ve çerçeve itibariyle görebiliyoruz. Bu tasarı kanunlaşırsa Rusya makamları kripto paraların menkul kıymetler borsaları ve cirolarını kontrol altında tutacak. Bu durumda herhangi bir kripto işlemi devlet kurumları kontrolünden geçip lisanslı bir operatör aracılığıyla yapılacak.
Bu tasarı ile düzenlemelere getirilen kontrol mekanizmaları aslında kripto eko sisteminde yaşanan dolandırıcılık faaliyetlerindeki artışa istinaden gerçekleştiriliyor. BananaCoin’e karşı bu ayın başlarında Rusya’da açılmış olan dava “ilk ICO ceza davası” olma niteliği taşıyor. Bir grup Rus girişimci tarafından kurulan ekip ile ICO organizatörleri toplamda 3 milyon dolar olan fonları kendi zimmetlerine geçirmekle suçlanıyorlar.
Kaynak: Haberleribtc