Bildiğiniz gibi XRP’yi gözeten şirket Ripple’ın elinde şu anki fiyatlarla 22 milyar dolar değerinde XRP token’ı bulunuyor. Ayrıca şirketin içinden bazı isimlerin de oldukça fazla XRP’si var. Bu durum sizce XRP yatırımcılarını nasıl etkiler?
XRP’ye yönelik eleştirilerin birçoğu merkezsizlikten yoksun olduğu yönünde. En büyük endişelerden biri ise Ripple’ın elinde tuttuğu token’ların düzenlemelere tabi tutulduğunda yatırımcıların paralarını kaybetmesi. Eğer SEC XRP’nin menkul kıymet olduğuna karar verirse potansiyel olarak olarak en büyük zararı verebilir.
Bir diğer risk ise giderek artan token arzı. Ripple yayılabilmek adına kendi kasasından XRP satıyor. Ripple’ın iş ortakları istedikleri zaman bu token’ları satabilir ya da iyi fiyattan token alan herhangi bir şirket fiyatlar yükselince bunu avantaj olarak kullanabilir. XRP arzı arttıkça fiyat üzerindeki satış baskısı da artmış oluyor. Riplle’ın resmi sitesine göre XRP bankalara ve ödeme sağlayıcılarına sınır ötesi ödemeler için likidite sağlıyor. XRP kullanıcıları nostro hesaplarına ihtiyaç duymadan para gönderimi yapabiliyor. Her gönderimden işlem ücreti alındığı için alınan işlem ücreti token’ları arzdan çıkmış oluyor.
BitMex’in araştırmasına göre Ripple kurulduğunda token dağılımı şu şekildeydi: Chris Larsen 9,5 milyar XRP, Jed McCaleb 9,5 Milyar XRP ve Arthur Birtto 1 milyar XRP. Kuruluşta 80 milyar XRP de Ripple kasasında bulunuyordu. Bu isimlerden şu anda yönetici olan Chris Larsen dışındakilerin Ripple ile bağlantısını kesti. Şu anda Ripple’ın CEO koltuğunda oturan Brad Garlinghouse’un ne kadar XRP token’ı olduğu bilinmiyor. Ripple’ın 2018 3. çeyrek raporuna göre şirket şu anda 60 milyar XRP’yi elinde bulunduruyor.
Ripple ilk kurulduğunda uzun vadeli değerini koruyabilemk adına bir plan yaptı. Bu yüzden Ripple Labs tarafından zaman zaman XRP token’ları satılıyor ve şirketin çalışma masrafları karşılanıyor. Ayrıca elinde büyük miktarda XRP bulunan kişi/kurumlarla token’ların büyük partiler halinde satılmamasına dair anlaşmalar yapıldı. Ancak bu önlem XRP fiyatını ne kadar koruyabilir tartışma konusu.
Diğer yandan dolaşımdaki XRP’nin bir kısmı şirketin elinde olduğundan düşük işlem hacmi zaman zaman problem yarattı. Geçmişte XRP -piyasanın genelinden bağımsız- büyük dalgalanmalar yaşadı. Şşlem hacminin yetersizliği, düzenleme belirsizliği ve yukarıda belirtilen satış baskılarından dolayı yatırımcıların büyük zarar görme olasılığı bulunuyor.
Kaynak: Cryptoslate