Takas edilemez token olarak bilinen NFT’ler 2021’de oldukça popüler hala geldi ve benimsenmesi arttı. Kripto dünyasında ve geleneksel piyasalarda dahi çok fazla destekçisi olmasına rağmen, nasıl ki Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimleri ilk çıktıklarında güven ve benimsenme problemleriyle karşı karşıya kaldılarsa NFT de aynı yollardan geçiyor. Bunla beraber bu muazzam yükselişe sahip olan NFT’lere direkt olarak karşı görüş sergileyenler de mevcut. SEC, NFT’ler hakkında endişelerini dile getiriyor ve soruşturma başlatıyor.
NFT Bir Menkul Kıymet mi?
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), NFT yaratıcıları ve düzenleyicileri hakkında pazar yeri ihlali yaptıklarına dair endişelerini dile getiriyor. Ayrıca SEC, NFT’lerin menkul kıymetler gibi değeri olup olmadığını ve insanlardan para toplamak için kullanılıp kullanılmadığı masaya yatırıyor ve soruşturma başlatıyor.
Buna ek olarak SEC’in, son birkaç aydır NFT’ler hakkında bilgi topladıkları, NFT’lerin telif haklarını araştırdıkları ve mahkemeye celp gönderdikleri bildiriliyor. Başka bir deyişle SEC, birden fazla kişilerin sahip olabileceği NFT’ler için telif hakkı ihlali yapılıp yapılmadığına odaklanıyor.
Diğer yandan SEC, varlıkların bir yatırım sözleşmesi olup olmadığını belirlemek için kullanılan Howey Testi’ni NFT’ler için de kullanmak istiyor ve eğer NFT’ler bu testi geçerse bir menkul kıymet olarak kabul edilmesi planlanıyor.
Aralık 2021’de kripto sektörüne samimi duruşu nedeniyle Kripto Anne olarak bilinen SEC üyesi Hester Pierce, bunun olacağını tahmin etmiş ve şu sözleriyle dile getirmişti:
“NFT dünyasını incelediğimizde bizim yetki alanımıza girebileceğini görüyoruz. NFT’ler bir menkul kıymet olabilir ve düzenleme rejimine tabi tutulabilir.”
SEC İncelemeleri Arttırıyor
Bunlara ek olarak SEC, Şubat ayında kripto para birimi borsası olan BlockFi’ye 100 milyon dolarlık rekor bir para cezası da vermişti. Artan incelemelerle beraber SEC, daha fazla cezalar kesebilir ve birçok kripto para birimini ve borsasını radarına ekleyebilir.
Bu noktada en önemli olan durum, NFT’ler ve diğer dijital varlıkların birer menkul kıymet olup olmadığı oluyor. Eğer bu dijital varlıklar menkul kıymet kurallarına tabi tutulursa sonrasında hisse senetleri de aynı yollardan geçebilir. Böyle bir davanın açılması her ne kadar olumlu veya olumsuz sonuçlanacağı bilinmese bile, Ripple (XRP) örneğinde olduğu gibi NFT ekosistemine zarar verebilir ve toparlanması zaman alabilir.