Amerika’nın Merkez Bankası konumundaki Federal Rezerv, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar ile enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına izin vereceklerini açıkladı. FED Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı açıklamaların ardından hem geleneksel piyasalarda hem kripto para piyasasında ani fiyat hareketleri görüldü.
Ripple (XRP) CEO’su Brad Garlinghouse da konuyla ilgili görüşlerini 28 Ağustos’ta Twitter üzerinden paylaştı. CEO’ya göre bu açıklama yakın vadede kripto para birimlerine güç kazandırırken dolara güç kaybettirecek.
Tarihi Değişiklik
27 Ağustos’ta Fed Başkanı Jerome Powell, Amerika’nın çok uzun zamandır uyguladığı bir politikada değişiklik yapıldığını ve enflasyon oranlarının yükselmesine izin vereceklerini açıkladı. Bunun yanında Powell’ın açıklamalarına göre FED önümüzdeki yıllarda da faiz oranlarını 0,25 seviyesinde tutmaya kararlı. Dolayısıyla eski FED başkanı Ben Bernanke’nin mirası olan yüzde 2 barajı, ABD’de ekonomi günden güne kötüye giderken resimden çıkarılmış oldu.
Bu haberlerin ardından hem Bitcoin (BTC) hem Altın’da ani fiyat artışları ve ani fiyat düşüşleri. Yani haberin etkisi çok kısa sürdü. Ancak bugün Bitcoin‘in bir artış ivmesinde olduğu görülüyor.
ABD’nin Japonlaşması
Bu ayın başlarında Brad Garlinghouse, küresel nüfusun ABD dolarına olan güvenini kaybettiğini ve çeşitlendirme ihtiyacının arttığını şu sözlerle belirtti:
Küresel nüfus dolarda olduğu gibi geleneksel para birimlerine olan güvenini kaybetmeye devam ettikçe çeşitlendirmeye gidilecek. Gelecekteki küresel finansal sistemimiz de aynısını yapacak.
Bunun yanında Garlinghouse FED’in açıklamaları ile ilgili paylaştığı Twitter gönderisinde de pandeminin çok fazla şeyi değiştirdiğini ve FED’in kararının da onlarca yıllık emsallere rağmen değiştiğini ifade etti ve “İşaretler, yakın vadede doların daha fazla değer kaybedeceğine işaret ediyor. Bu durum kripto için kesinlikle iyi olacak, çünkü varlıkların daha da çeşitlenmesine yol açıyor.” ifadelerini kullandı.
Bunlara ek olarak Credit Suisse’den Jonathan Golub geçtiğimiz günlerde Financial Times’a dünyanın en büyük ekonomisinin “Japonlaşma” sürecinden geçtiğini dile getirdi. Golub, “Japonya’da 30 yıldır çok çok agresif bir politika izledik ve orada ne enflasyon ne de büyüme oldu.” ifadelerini kullandı.