Toplam piyasa değerine göre en büyük üçüncü kripto para birimi konumundaki Ripple (XRP), şüphesiz kripto para sektörünün en eski ve en önemli kripto para projelerinden birisi konumunda. Ripple Labs tarafından 2012 yılında geliştirilen Ripple altyapısı ve XRP kripto para birimi, hala sınır ötesi ödemelerde aktif olarak kullanılmakta.
Ripple Nedir?
Ripple blockchain tabanlı bir ödeme altyapısıdır. XRP ise bu altyapıda kullanılan ancak yine de bağımsız bir yönetim protokolüne sahip olan kripto para birimidir. Daha önce Ripple’ın direkt olarak XRP’yi kullanabildiği belirtilse de firma bunu kesin bir dille yalanlayıp ağın merkeziyestiz olduğunu ifade etmişti.
Ethereum ile beraber sektörün en eski kripto paralarından olan XRP’nin ciddi bir yatırımcı kitlesi de bulunuyor. Ripple’ın çeşitli ödeme ürünlerinde XRP’nin yanı sıra itibari paralar da kullanılmakta. Ripple’ın sunduğu temel avantaj ise sınır ötesi ödeme işlemlerinin neredeyse masrafsız gerçekleştirilmesi ve işlemin saniyeler içerisinde tamamlanması olarak biliniyor. Geleneksel PayPal veya Western Union gibi firmaların aksine XRP ile yapılan işlemler çok düşük ücretler ve çok düşük sürelerle gerçekleştirilebilmektedir.
“Ripple kaç yılında çıktı?” sorusunun cevabı ise 2012 olarak biliniyor. Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından ortak olarak geliştirilen Ripple ve XRP protokolü artık yoluna Jed McCaleb olmadan devam ediyor. XRP kripto para biriminin ağı XRP Ledger olarak bilinmekte. XRP Ledger merkeziyetsiz bir yapıya sahip olsa da bunda Bitcoin ağında olduğu gibi herhangi bir madencilik altyapısı yok. Bu da işlem ücretlerinin ucuz ve işlem zamanının az olmasını sağlayan temel unsur olarak biliniyor.
Ağdaki işlemler direkt olarak topluluk tarafından seçilen kişilerce onaylanmakta. Ripple ağı tabanlı birçok uygulamanın olduğu da biliniyor. Ripple bu konuda Ethereum’a rakip olamasa da Xumm ve XRP Tipbot gibi birçok uygulama hem XRP yatırımcılarının hem de normal kullanıcıların hayatlarını devamlı olarak kolaylaştırmakta.
Ripple Nasıl Alabilirim?
XRP nasıl alınır sorusunun cevabı aslında oldukça basit. XRP’nin en büyük üçüncü kripto para birimi olması bunun neredeyse bütün kripto para borsalarında listelenmesini sağladı. Uzun bir süre boyunca XRP listelemeyen Coinbase kripto para borsası da geçtiğimiz tarihlerde bu adımı atmak zorunda kalmıştı.
XRP satın almak için ilk olarak kullanacağınız kripto para borsasını seçmeniz gerekiyor. Likidite ve güvenlik açısından XRP alınabilecek en uygun borsalardan birisinin ise Binance olduğu biliniyor. XRP almak için Binance’e kayıt olabilir ve buradan işlemlerinizi kolaylık yapabilirsiniz. Borsaya kayıt olduktan sonra XRP satın almak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Borsanın ana ekranına giriş yaptıktan sonra ortada yer alan “Hemen Alın” kısmına tıklayın.
- Daha sonra açılan sayfada istediğiniz ödeme yöntemini ve ne kadar TL karşılığında XRP almak istediğiniz seçin.
- Binance üzerinde TL’ye ek olarak birçok başka itibari para birimi de kullanılabilmekte. Banka kartına sahip olmayan kullanıcılar ise sayfanın alt ortasında yer alan “Bakiye Ekle” kısmına tıklayarak Papara veya Advcash Wallet ile TL aktarımı yapabilmekte.
- Bu yöntemin devamında TRY/XRP işlem çifti kullanılarak yine XRP alımı yapılabilmekte.
Ripple Satın Al Türkiye
Türkiye’de XRP satın almak için İstanbul içerisinde yer alan bazı döviz bürolarından da yardım alınabilir. Özellikle turistik bölgelerde direkt olarak kripto para alım satımına yardımcı olan firmalar olsa da bunların aldığı komisyon oranlarının çok yüksek olduğu bilinmekte.
Bu sebeple Binance kripto para borsasından XRP satın almak çok daha kolay ve hesaplı olabilir.